Karlovarský kraj chce postavit nový domov pro autisty z ústavu Mariánská

18. červenec 2023 11:20

Karlovarský kraj chce postavit nový domov pro lidi s poruchami autistického spektra, kteří dosud žijí v sociálním ústavu Mariánská u Jáchymova. Speciální dům má v plánu postavit v Ostrově na Karlovarsku.

Autisté by se tak z ústavní péče mohli dostat do běžného prostředí, informoval radní pro sociální věci Robert Pisár (STAN). Nový objekt by měl být v ulici Dukelských hrdinů poblíž centra města. Žít by v něm mohlo až 12 lidí, kteří by byli pod dohledem sociálních pracovníků.

„Není to klasické chráněné bydlení. Měly by to být menší bytové jednotky, aktuálně jsme ve fázi studie proveditelnosti,“ řekl Pisár.

Začít stavět by se mohlo podle odhadů vedení kraje asi za rok a půl. Na záměr má Karlovarský kraj přislíbené dotace z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). Stavba by měla vyjít zhruba na 66 milionů korun, dotace by měly pokrýt většinu nákladů.

Dlouhodobým plánem kraje je postupná transformace 

Domov pro lidi s mentálním a kombinovaným postižením Mariánská stojí na odlehlém místě mezi rekreačními objekty. Cílem je přesunout klienty do domácího prostředí blíže k městu, aby nebyli izolovaní. Aktuálně v něm žije asi 130 klientů.

Podobnou transformací už v kraji prošel domov pro osoby se zdravotním postižením PATA u Hazlova. Klienti se během několika let postupně přemisťovali do jednotlivých domků v Aši a Hazlově. Péči o autisty poskytuje v Karlovarském kraji například domov Sokolík v Sokolově nebo právě před nedávnem postavené domky v Hazlově.

Z institucí, které nezřizuje samotný kraj, je to například Společnost pro ranou péči, Dolmen, Denní centrum Žirafa nebo Denní centrum Mateřídouška. Poruchy autistického spektra patří mezi vývojová mentální postižení. Projevují se problémy v komunikaci a sociálním chování, sklonem ke stále se opakujícím vzorcům chování a podobně, postižení mohou často mít také sebepoškozující tendence.

autoři: Andrea Strohmaierová , nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio