Karlovarský kraj chce, aby se po D6 u Sokolova jezdilo bez známky

10. červen 2016

Karlovarský kraj se chce zasadit o vyjmutí obchvatu Sokolova ze zpoplatnění dálniční známkou. Návrh se týká 11 kilometrů dálnice D6 od sjezdu na Březovou až po Nové Sedlo, který není možné bez známky objet po silnicích první třídy.

„Rada kraje žádá zastupitelstvo, aby podpořilo návrh na vyjmutí úseku D6 od Březové až do Nového Sedla z dálniční známky. Tento úsek silnice je obchvatem Sokolova a možnost objet ho po silnici první třídy řidiči nemají. Proto si myslíme, že po vzoru jiných měst mají i Sokolovští nárok využívat tento úsek bez poplatku za dálnici,“ říká náměstek hejtmana Miloslav Čermák.

V Karlovarském kraji už mohou po D6 jezdit řidiči bez známky v úseku obchvatu Chebu a průtahu Karlovými Vary. Výjimku dostala i další města po celé republice. Podle Čermáka tak není důvod, proč by v Sokolově řidiči měli za obchvat platit.

V současné době se přitom pracuje na dokončení západního obchvatu Sokolova, který propojí dosavadní úseky ve směru na Kraslice, Svatavu, Habartov a Královské Poříčí. V roce 2018, kdy má být tento obchvat dokončen, by tak mělo být možné Sokolov kompletně objet bez vjezdu do centra.

Karlovarský kraj již dříve navrhoval zavedení krajských dálničních známek, které by sloužily jen pro jízdu po dálnicích v konkrétním kraji, ale neuspěl. V Karlovarském kraji totiž D6 není napojena na dálniční síť a vede jen z Chebu do Karlových Varů. Aby řidiči nemuseli pořizovat drahou dálniční známku, využívají často raději silnic druhých a třetích tříd a dálnici objíždějí.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio