Karlovarský kraj a Sokolov budou jednat o bezplatné směně pozemků

5. červen 2013

Karlovarský kraj nabídl řešení pro snadnější převod pozemku, který vlastní v Sokolově u místní nemocnice a který chce odkoupit soukromý investor. Ten na něm chce postavit parkovací dům asi pro sto aut, který by lidé mohli využívat zdarma. Strany se dlouhodobě přou kvůli navrhované ceně parcely.

Podle posudku kraje by cena za čtvereční metr neměla jít pod patnáct set korun. Jenže na to soukromník neslyší a nabízí necelou třetinu požadované sumy. Problém by mohla vyřešit bezplatná směna za jiný pozemek v Sokolově.

Karlovarský kraj už připustil chybu při zpracování podkladů pro znalecký posudek, který cenu pozemku navýšil. Odhadci totiž transakci vyhodnotili jako komerční zájem. Jenže investor se zavázal, že podnikatelský úmysl nemá.

Celý konflikt stavbu zdržuje už několik měsíců. Jak uvedl krajský náměstek Miloslav Čermák, vše by mohl vyřešit bezúplatný převod mezi krajem a Sokolovem. Nabídne mu pozemek u nemocnice výměnou za parcelu pro dostavbu sokolovského obchvatu:

„Protože kraj potřebuje pozemek, který je v majetku Sokolova. A Sokolov by za to zase nabyl majetek v majetku kraje. Pak by ve prospěch občanů v Sokolově mohl jednat o výstavbě parkovacího domu, který nebude jen pro pacienty nemocnice, ale budou tam parkovat i občané Sokolova.“

Vedení Sokolova slovy místostarosty Karla Jakobce už v minulosti naznačilo, že krajem požadovaná cena tisíc pět set korun je nereálná:

„Město Sokolov, pokud se jedná o stavby veřejného charakteru, tak v uplynulých dvou letech prodávalo parcely v ceně 250 korun za metr čtvereční.“

Jednotlivé majetkové odbory budou o podmínkách případné směny jednat dnes. Pokud bude výměna pro kraj i město výhodná, pravděpodobně ji budou schvalovat zastupitelé na červnových zasedáních. Soukromý investor, by pak o prodeji jednal se sokolovskou radnicí.

autor: Pavla Sofilkaničová
Spustit audio