Karlovarský folklorní festival je v plném proudu

6. září 2013

V Karlových Varech v těchto dnech probíhá 18. ročník Mezinárodního folklórního festivalu. Na taneční i pěvecké přehlídce diváci uvidí několik zahraničních i českých souborů. Ty budou vystupovat prakticky po celém městě. Hned první den festivalu přicestoval soubor z Venezuely.

Je přesně hodina po poledni a vlak z Prahy přiváží asi dvacetičlenný soubor z Venezuely. Z vagónů vystupují usměvaví lidé, kteří se ihned s českými kolegy zdraví. Nejdříve je ale potřeba vyložit všechna zavazadla. Pak následuje cesta k autobusu a krátké povídání se členy souboru. Zastupuje ho Daniel a jak říká, v Čechách se mu moc líbí: „hlavně jsou tu krásné hory a celá příroda kolem je úplně fantastická. A lidé jsou hodně přátelští.“

Hudební a taneční seskupení předvádí zpěvy a tance státu Lara. Jsou typické mísením hudebních prvků domorodých kultur s evropskými a africkými kořeny. Písně a tance jsou určené pro svatého Antonína.

Soubor vznikl před 15 lety. Pár nadšenců se rozhodlo tancovat a zpívat, nakonec je to začalo bavit natolik, že pokračovali a začali sklízet úspěchy. Vystupovali hlavně ve Venezuele. Současný pobyt v Čechách a v Karlových Varech je úplně prvním mimo svoji zemi.

„Skupina bylal založena v Caracasu v rámci školní třídy. Potom co škola skončila, pokračovali v předvádění tanců a zpívání. A jsou strašně rádi, že tu mohou být,“ říká Daniel.

Členů venezuelského souboru je něco kolem 20. Nejmladšímu je 25 let a nejstarším je tanečník ve věku 65 let. Jak ale dodávají jeho kolegové, jeho duch je mladý.

K doprovodu používají muzikanti několik hudebních nástrojů. Jsou to převážně takové instrumenty, které jsou typické pro samotnou Venezuelu. „Jedná se quatro, které je velmi podobné kytaře. Je to takové malé ukulele, akorát má 5 strun. Jde o nejznámější instrument ve Venezuele. Dále máme buben do výše prsou, který je vyroben z avokádového dřerbva a je potažen zvířecí kůží,“ dodává člen souboru Daniel.

Mezinárodní folklórní festival v Karlových Varech potrvá až do neděle 8. září.

Spustit audio