Karlovarský filmový festival vstoupil do své druhé poloviny

4. červenec 2012

47. ročník Mezinárodního filmového festivalu už je ve své druhé polovině. Ke středečnímu dopoledni organizátoři registrovali téměř 9 tisíc akreditovaných účastníků. Prodáno bylo téměř 87 tisíc vstupenek. Tato čísla jsou srovnatelná s loňským ročníkem.

Divácké hlasování se známou 1,14 stále vede komedie režiséra Miloše Formana Hoří, má panenko. Digitálně restaurovaná kopie snímku byla na filmovém festivalu uvedena ve světové premiéře.

Středa je v Karlových Varech ve znamení českého želízka v ohni v hlavní soutěži. Ve 20 hodin proběhne ve Velkém sále hotelu Thermal světová premiéra domácího snímku Polski film režiséra Marka Najbrta. O Křišťálový glóbus usiluje v konkurenci dalších jedenácti titulů.

Pozdě večer je na programu v letním kině další zajímavá projekce. Tu si pro návštěvníky připravil Karlovarský symfonický orchestr a skladatel Karel Šimandl, který je autorem nové hudby ke klasickému němému hororu z roku 1922 pod názvem Upír Nosferatu. Hudebníci budou hrát při projekci filmu.

Jestliže zahájení festivalu patřilo britské oscarové herečce Helen Mirrenové, závěr počítá s její americkou kolegyní Susan Sarandonovou, držitelkou Oscara za roli ve filmu Mrtvý muž přichází. I tu festival ocení Křišťálovým glóbem za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech skončí v sobotu. Mezi projekcemi více než dvou stovek filmů, má 22 světovou, 35 mezinárodní a osm evropskou premiéru.

Spustit audio