Karlovarský festival představil soutěžní snímky. Nechybí Olmo Omerzu nebo Adam Sedlák

29. květen 2018 17:25

Deset světových premiér připravil pro letošní 53. ročník karlovarský filmový festival. Na přehlídce se v hlavní soutěži objeví snímek jednoho z nejvýraznějších autorů současné evropské kinematografie, rumunského režiséra Radu Judeho. Tuzemskou filmovou produkci zastupuje v hlavní soutěži Olmo Omerzu s road movie „Všechno bude“ a režisér Adam Sedlák s filmem Domestik.

„Tak si to tady užijte, ale všeho s mírou,“ loučí se s dětmi před odletem na dovolenou Karel Roden v Rodinném filmu.

Snímek slovinského režiséra Olma Omerzu ceny sbíral na několika festivalech a stal se filmem roku podle České filmové kritiky.

Všechno bude

Letos bude hodnotit porota v Karlových Varech nový koprodukční film, který Omerzu režíroval. Jmenuje se Všechno bude. Líčí v něm příběh přátelství dvou patnáctiletých kluků.

Sebejistý Mára a podivínský Heduš vyjíždějí autem do promrzlé krajiny za dobrodružstvím. Svérázná road movie režiséra Olmo Omerzu bude mít na festivalu v Karlových Varech světovou premiéru.

Režisér Olmo Omerzu při natáčení filmu Všechno bude.

Konkurence Judeho

Soupeře bude mít silné. Jeden z nejvýraznějších autorů současné evropské kinematografie rumunský režisér Radu Jude uvede, taky ve světové premiéře, film s názvem Je mi jedno, že se zapíšeme do dějin jako barbaři.

O snímku se píše jako o filmu, který až nevídanou silou útočí na emoce diváků.

Letos se na festivalu v Cannes hodně mluvilo o absenci žen režisérek. To se o karlovarském festivalu říct nedá.

Respektovaná argentinská režisérka Ana Katz přiveze do Karlových Varů melancholické drama, kterému ale nechybí humor - jmenuje se Cesta do Florianópolisu.

Rumunský režisér Radu Jude.

Na Východ od Západu

V soutěži Na východ od Západu ženský element rovnou převažuje, sedm z 12 soutěžních snímků natočily režisérky. Patří k nim i Češka Beata Parkanová s debutem Chvilky, který je o nástrahách rodinného života.

V nesoutěžní řadě hlavního programu karlovarského festivalu se objeví například sci fi komedie Benjamina Tučka Mars, v hlavních rolích s Jiřím Havelkou nebo Petrou Nesvačilovou. Film ukazuje, jak Češi svérázným způsobem osidlují Rudou planetu.

autor: Regina Květoňová
Spustit audio