Karlovarsko navštívil ministr zemědělství Ivan Fuksa

15. září 2011

Zemědělce v Karlovarském kraji zatěžují zbytečné kontroly, které jim znepříjemňují hospodaření. Nejčastěji si prý stěžují na kontroly z krajského úřadu, které jsou zaměřené na to, co předtím kontroloval některý z jiných státních orgánů. Tento problém se v různé míře objevuje téměř všude, ale v Karlovarském kraji zaznívaly výhrady nejčastěji. Řekl to po jednání se zástupci agrární komory ministr zemědělství Ivan Fuksa.

Někteří úředníci se snaží dokazovat svou důležitost počtem kontrol, podotkl Fuksa. Poznamenal, že ministerstvo loni snížilo mzdové prostředky zhruba o 15 procent a počet zaměstnanců ze 650 na 500 úředníků.

Kontroly zemědělců mají dvě roviny. A to nakládání s dotacemi a dodržování legislativy v ochraně životního prostředí. Dotace kontroluje Státní zemědělský intervenční fond, který je poskytuje. Kraj provádí kontroly v oblasti vodního hospodářství, nakládání s odpady a ochrany ovzduší.

Že je kontrol příliš, se domnívá i zemědělec Evžen Ifkovich z farmy Kamenný Dvůr na Sokolovsku, kam ministr zamířil při své návštěvě Karlovarského kraje. Uvedl, že z každé mají zemědělci obavy a snaží se být připraveni.

Ministr se zemědělci rovněž debatoval o problematice odkoupení státní půdy pro zemědělské účely v souvislosti s novelou devizového zákona. Ta umožní od příštího roku nákup půdy i cizincům. Fuksa uvedl, že žádné nebezpečí, a to ani v příhraničních regionech, z masivního nákupu nehrozí.

autor: zdt
Spustit audio