Karlovarskému kraji hrozí, že bude muset vrátit část dotace na obchvat Mariánských Lázní

15. listopad 2023 10:55

Karlovarský kraj možná bude muset vrátit část dotace na obchvat Mariánských Lázní. Krajská správa a údržba silnic před lety dostala na výstavbu celkem 150 milionů korun. Ministerstvo pro místní rozvoj ale prověřuje, jestli kraj neporušil zákon o veřejných zakázkách.

Z celkových 150 milionů korun by měl příjemce, kterým byla Krajská správa a údržba silnic Karlovarského kraje, vrátit 28 milionů korun kvůli údajnému pochybení v tendru na dodavatele stavby. Podle hejtmana Petra Kulhánka (za STAN) šlo pouze o formální pochybení a kraj se bude bránit.

„Jde o standardní průběh veřejných zakázek. Podle ministerstva pro místní rozvoj mohlo dojít k porušení zákona o veřejných zakázkách,“ řekl Kulhánek. Ministerstvo podle něj tvrdí, že při výběrovém řízení nebyl vyloučen některý z uchazečů, který neměl dostatečnou odbornou kvalifikaci.

Hejtmanství se chce bránit právní cestou

„Úspěšnost máme v těchto případech vysokou,“ dodal hejtman. Podle ředitele Krajské správy a údržby silnic Jiřího Šlachty mělo jít o subdodavatele stavby. Nedodal totiž potřebné dokumenty o technické kvalifikaci.

Stavba obchvatu Mariánských Lázní začala na jaře roku 2018. Úsek o délce 2,5 kilometru měl přinést výrazné zklidnění dopravy v lázeňském městě i v sousední Velké Hleďsebi. Otevřel se na konci roku 2020. Náklady byly tehdy 266,7 milionu korun. Zhruba 150 milionů korun byla evropská dotace z programu IROP, zbytek zaplatil Karlovarský kraj z vlastního rozpočtu.

autoři: Dominik Hron , nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio