Karlovarské muzeum otevřelo novou výstavu Karlovy Vary ve filmu

12. červenec 2021 08:45

Na nové výstavě Karlovy Vary ve filmu mohou v karlovarském muzeu poznat pamětníci na fotografiích některé staré známé nebo příbuzné. Muzeum ji připravilo ve spolupráci se společností Barrandov Studio a.s.

„Je předzvěstí a posléze bude i doprovodnou akcí letošního, termínově posunutého mezinárodního filmového festivalu,“ připomíná za všechny, kdo se na výstavě podíleli, Lev Havlíček. V lázeňském městě natočili filmaři desítky snímků, výstava připomíná ty nejznámější a nejzajímavější.

„Je to dvacet pět titulů, vesměs jde o české filmy, ale i několik zahraničních, které se natáčely na významných místech v Karlových Varech,“ informovala ředitelka Muzea Karlovy Vary Dominika Kožešníková. Filmy přibližují kromě doprovodných textů s jejich charakteristikou a hlavními aktéry také fotografie. K vidění jsou v muzeu i některé kostýmy.

Pan Tau v Karlových Varech

„Pracovníci barrandovského Fundusu dohledali k jednotlivým filmům či seriálům dochované kostýmy, rekvizity, dokumenty z natáčení a podobně. Výstava z této mozaiky vytváří pomyslnou časovou osu, která návštěvníkům nabízí přehled základních informací o prezentovaném filmu nebo televizním projektu,“ informoval Havlíček.

Návštěvníci karlovarského muzea si tak mohou připomenout třeba filmy Uličnice s Věrou Ferbasovou, Tři vejce do skla s Vlastou Burianem, Florenc 13:30 s Josefem Bekem. Chybět nemohly ani kostýmy a fotografie z filmu Vrchní, prchni! s Josefem Abrhámem a Libuší Šafránkovou.

„Mezi číšníky se ve filmu objevili i karlovarští herci z tehdejšího Divadla Vítězslava Nezvala, v komparzu si zahráli chlapci z hotelového učiliště,“ připomněla ředitelka Kožešníková. Výstava v karlovarském muzeu na Nové louce potrvá do 29. srpna.

autor: Josef Šorfa
Spustit audio