Karlovarské muzeum otevírá Cestu do tvořivé mysli renesančního génia Leonarda da Vinci

16. prosinec 2019 10:00

Výstava Leonardo společnosti Objevárium přibližuje hravou formou návštěvníkům karlovarského muzea vynálezy, umění a vědeckou práci Leonarda da Vinciho. Letos uplynulo 500 let od úmrtí tohoto renesančního génia.

„Na výstavě je možné si zkusit reprodukovat Leonardovy nákresy, manipulovat modely vynálezů, včetně mechanického křídla a různých mechanických strojů, stavět geometrické struktury, hrát si ve velkém modelu Leonardova slavného vojenského tanku, zatočit Vitruviánským mužem, postavit Leonardův přenosný most, sestavit anatomické modely nebo digitálně upravovat a promítat obrazy Mony Lisy. Návštěvníci se rovněž dozvědí, jak Leonarda inspirovala příroda,“ uvedla kurátorka Kristýna Matějů.  

Výstava v karlovarském muzeu přibližuje díla i vynálezy Leonarda da Vinci

Jeden z exponátů popsal výtvarník Lukáš Urbanec ze společnosti Objevárium, která expozici připravila: „My tomu říkáme Leonardovy asociace. Jde o schematické bludiště. Na jedné straně trasy je obrázek Da Vinciho vynálezu a na druhé například obrázek přírodniny, která ho k vynálezu inspirovala. Když je návštěvníci propojí, rozsvítí se světlo na konci některé z tyčí, které z předmětu vycházejí, a zazní tón,“ přiblížil jeden z exponátů výtvarník.

Expozici nazvanou Cesta do tvořivé mysli renesančního génia Leonarda da Vinci můžete v karlovarském muzeu vidět do začátku března příštího roku.

autor: Josef Šorfa | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio