Karlovarské muzeum nabízí pohled do světa utajených vodopádů, zvířat a zaniklých kostelů

26. únor 2021 08:35

I v době koronavirových omezení o sobě dává vědět Karlovarské muzeum, a to nejen na svých webových stránkách. Navíc připravuje další venkovní výstavu na velkoplošných panelech. Ta vystřídá expozici k sedmdesátinám historika Stanislava Burachoviče v areálu Svatý Linhart

„Na našem webu máme dvě výstavy, starší o Egyptě a novější nazvanou Tři kostely, tři příběhy. Ta nabízí virtuální prohlídku a zobrazuje všechny vystavené panely,“ podotkla ředitelka. Expozice je věnována zejména zaniklým kostelům sv. Linharta v karlovarských lázeňských lesích, sv. Mikuláše pod Krudumem a původnímu gotickému kostelu sv. Maří Magdalény v Karlových Varech.

Objevitelské čtení nabízí facebookový profil muzea. „Lidé tam uvidí třeba jedinečné vodopády v Doupovských horách,“ informovala ředitelka. Čtenáři zjistí, že nejvyšší vodopád na území Doupovských hor je na bezejmenném levostranném přítoku Bublavy pod bývalou osadou Hora. Jeho výška je sedm metrů, není nepříliš vodný, protéká jím jen asi deset litrů vody za sekundu.

Rodiče s dětmi si díky aktivitě muzea mohou zasoutěžit ve hře Pojďte s námi za zvířaty. „Zájemci hledají domovní znamení a sochy umístěné v ulicích Karlových Varů,“ informovala ředitelka muzea Dominika Kožešníková. Soutěže je ještě možné se zúčastnit, ovšem bez nároku na výhru. Koná se ještě tento a příští víkend od pátku od 12.00 hodin do pondělí do 12.00 hodin. V tu dobu se v okně muzea v přízemí objeví zadání úkolů a otázek, které mohou účastníci řešit.

Komu se chce na procházku do lesa, může se vydat do areálu svatý Linhart nad Karlovými Vary. Díky výstavě Pan Muzeum si mohou zájemci připomenout jubileum a práci karlovarského historika Stanislava Burachoviče. Na dvanáct výstavních panelů u skleníku s parožím je vidět už od křižovatky vedoucí k parkovišti.

autor: Josef Šorfa | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio