Karlovarské letiště zavedlo opatření proti možné nákaze ebolou

22. říjen 2014

Na nová opatření proti zavlečení eboly do České republiky se připravilo i mezinárodní letiště v Karlových Varech. Do lázní sice míří pouze pravidelné linky z rusky hovořících zemí, i pro ně ale od úterý platí povinnost vyplnit takzvané příletové karty nařízená ministerstvem zdravotnictví.

Opatření vstoupilo v platnost v úterý 21. října v osm hodin ráno. Příletové karty s osobními údaji včetně kontaktů a dotazy na případný nedávný pobyt turisty v Africe vyplní cestující už během letu. Palubní personál vyplněné dotazníky vybere od pasažérů a předá cizinecké policii, protože karty obsahují osobní data.

Cizinecká policie je pak bude průběžně předávat příslušné Krajské hygienické stanici v Karlových Varech k monitoringu a vyhodnocení možného rizika. Provoz karlovarského letiště by změna příletového režimu neměla výrazně omezit, myslí si to obchodní a marketingový ředitel letiště Radek Zábranský.

Čtěte také

„Pokud vše bude probíhat tak, jak se předpokládá, to znamená, že příletové karty budou vyplněné a bude je mít posádka k dispozici po přistání, nevidíme důvod, proč by to mělo zkomplikovat provoz,“ říká Zábranský.

Do lázeňské metropole přiletělo první dopravní letadlo v novém režimu krátce po 13. hodině. Jeho cestující příletové karty vyplňovali premiérově. Vzhledem k tomu, že se jednalo o letadlo ČSA, pasažéři měli příletové karty k dispozici.

Příletové karty budou cestující vyplňovat buď na palubě letadla u pravidelných linek, nebo přímo na letišti u nepravidelných letů.

Čtěte také

Pokud by se na palubě spojů do Karlových Varů vyskytl člověk s vážnými zdravotními problémy s podezřením na ebolu, bude letoun přesměrován na letiště Václava Havla. Pražský terminál má totiž dostatečné zázemí na ošetření pacienta a zamezení šíření nákazy.

Nařízení s vyplňováním příletových karet bude platit do odvolání.

Ebola ve světě
autor: zdt
Spustit audio