Karlovarské letiště posílí informovanost cestujících v souvislosti se šířením koronaviru z Číny

31. leden 2020 09:55

Karlovarské mezinárodní letiště v koordinaci s Letištěm Václava Havla v Praze rozšiřuje informovanost cestujících v souvislosti se šířením koronaviru v Číně a dalších částech světa. Jinak dále platí, že letiště další speciální opatření zatím nezavádí.

„Cestujícím budou k dispozici letáky s údaji, které se týkají preventivních opatření i informací o šíření nákazy. Jinak dále platí, že letiště vzhledem k charakteru letů (Karlovy Vary – Moskva a zpět) další speciální opatření zatím nezavádí,“ řekl náměstek hejtmana Martin Hurajčík. 

Karlovarský kraj má pro případ podobných situací v Havarijním plánu kraje jasně stanovený postup spolupráce všech dotčených organizací v souvislosti s podezřením na zavlečení jakékoliv vysoce nakažlivé nemoci do regionu. 

„Podstatné je, aby všichni naši občané měli dostatek přesných informací, proto bych chtěl zdůraznit, že máme zpracovaný jednotný postup při vzniku mimořádné události podléhající mezinárodním zdravotnickým předpisům při výskytu vysoce nakažlivé nemoci," uvedl hejtman Petr Kubis.

Podle něj se lidé nemají čeho obávat: „Riziko samozřejmě v žádném případě nepodceňujeme a jsme v kontaktu s Krajskou hygienickou stanicí, Zdravotnickou záchrannou službou, nemocnicemi a všemi dalšími aktéry. Lidé se nemusejí obávat, situaci monitorujeme i ve spolupráci s dalšími zdravotnickými zařízeními a Letištěm Karlovy Vary a v případě potřeby budeme všechny informovat,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kubis.

Koronavirus 2019-nCoV, který vyvolává onemocnění s příznaky chřipky a někdy může způsobit i zápal plic, byl v Číně ke čtvrtečnímu ránu (30. ledna 2020) místního času potvrzen u 7771 osob a 170 lidí na něj v této zemi zemřelo. U dalších asi 12 170 osob mají místní úřady na nový koronavirus podezření.

Kromě Číny, odkud se z 11milionového města Wu-chan v provincii Chu-pej začal vir šířit koncem loňského roku, je podle středeční zprávy Světové zdravotnické organizace hlášeno na sedm desítek potvrzených případů v 15 státech. V Česku zatím potvrzen nebyl.

autor: nkr | zdroje: Český rozhlas Karlovy Vary , Krajský úřad Karlovarského kraje , iROZHLAS.cz
Spustit audio