Karlovarské infocentrum vlhne, opravy budou stát víc peněz

Infocetrum v Karlových Varech potřebuje další peníze. Objekt, který byl letos v červnu po nákladné rekonstrukci otevřený, totiž vlhne, a některé zařízení dokonce napadla plíseň. Celkové finance vložené do opravy historického stánku začínají dosahovat k deseti milionům korun. A to se samozřejmě nelíbí opozici. Kdo za chyby může, nikdo říct nedokáže.

Nový infostánek má reprezentovat město v centru lázeňské zóny. Navenek to tak působí, ovšem uvnitř je situace daleko horší. Už po vstupu do objektu člověka překvapí těžký vlhký vzduch. Opravené zdi jsou stále mokré a začínají plesnivět.

„Je to tady vedle schodů, začíná to dole a postupuje to směrem nahoru na omítce. I v kancelářích to máme, plíseň se nám dostala i do skladu, kde máme tiskoviny, takže nám to způsobuje potíže. Vlhkost nám hlavně narušuje elektřinu, vypadávají nám zásuvky a je nutná neustálá oprava,“ popisuje zástupkyně ředitele infocentra Věra Simmet.

Kdo za stálou vlhkost může? To nikdo neví a nepomohla k tomu ani schůzka města se stavebními firmami, památkáři, projektantem i stavebním dozorem.

Stavební firma, kterou zastupuje Zdeněk Vodák, si trvá na svém. Zvolený technologický postup při rekonstrukci byl podle ní správný.

„V součinnosti s projektem jsme aplikovali sanační omítky, injektáží izolaci. To znamená, že se vyvrtá otvor nad 90 procent zdi, do ní dáte roztok, ten se vám rozepne a vytvoří vám horizontální izolaci proti vlhkosti,“ vysvětluje Vodák.

Jeho slova potvrzuje i vedoucí památkové péče karlovarského magistrátu Antonín Haidlmaier. „Dali jsme stavebníkovi na vybranou, že může dělat buďto nějakou netradiční metodou, nebo podříznout zdivo, které tady mělo zůstat. Oni zvolili způsob, který zvolili, ale je to jedno, protože pokud by se jakákoli dodatečná izolace někam vkládala, tak vždycky trvá nějaký čas, obvykle jsou to tak dva roky, než zdivo vyschne samo od sebe.“

Zprovoznění infocentra zřejmě bylo uspěchané

Podle stavebních odborníků bylo zprovoznění infocentra zkrátka uspěchané. Zdivo bylo natolik vlhké, že mělo zůstat delší dobu vysychat. Postup je totiž takový, že pět centimetrů vlhké zdi má vysychat zhruba jeden rok, a tady všechny práce trvaly půl roku.

I náměstek primátora Petr Bursík z ODS říká, že mělo město kvůli stavu objektu všechny plány přehodnotit.

„Domnívám se, že uvedení do provozu bylo trochu rychlejší, než by si objekt zasloužil. Vlhkost objektu byla skutečně značná a v době uvedení do provozu tady musely jet odvlhčovače, abychom stáhli na 50 procent vlhkost objektu tak, aby sem mohl být instalován mobiliář,“ poukázal Bursík.

Stavební firma začátkem příštího roku odstraní všechny poškozené omítky a bude hledat dál příčinu vlhkosti. Pomoci má i větší odvětrávání objektu. Kolik budou práce nakonec stát, to zatím město nedokáže vyčíslit.

Spustit audio