Karlovarské infocentrum se na dva týdny uzavře, můžou za to vlhké zdi

17. leden 2014

Infocentrum v lázeňské zóně Karlových Varů bude od 20. ledna mimo provoz. Důvodem je plánovaná rekonstrukce vlhkého zdiva, která by měla trvat asi 14 dnů.

Problémy s vlhkostí se začaly v infocentru objevovat dva měsíce po otevření rekonstruované budovy. Opravené zdi byly stále mokré a začínaly plesnivět.

„Plíseň máme i v kancelářích, dostala se dokonce až do skladu,“ popisovala zástupkyně ředitele infocentra Věra Simmet v září loňského roku. Vlhkost tehdy podle jejích slov narušovala i elektřinu, takže byla nutná neustálá oprava.

Příčinu vlhkosti nepomohla objasnit ani podzimní schůzka města se stavebními firmami, památkáři, projektantem i stavebním dozorem. Podle zástupce stavební firmy Zdeňka Vodáka byl zvolený technologický postup správný.

„V součinnosti s projektem jsme aplikovali sanační omítky a injektážní izolaci, což znamená, že se vyvrtá otvor na devadesát procent zdi, do něj se dá roztok, který se rozepne, a vytvoří horizontální izolaci proti vlhkosti," tvrdí Vodák.

Jeho slova potvrzuje i vedoucí památkové péče karlovarského magistrátu Antonín Haidlmaier. „Dali jsme stavebníkovi na vybranou, že může buď postupovat nějakým netradičním způsobem nebo podříznout zdivo, které tam mělo zůstat," říká Haidlmaier. Jak zároveň dodává, vždy trvá nějaký čas, obvykle dva roky, než zdivo vyschne samo od sebe.

Situace v infocentru se mezitím zlepšila, čemuž pomohly i vysoušeče. Díky tomu tak nyní může stavební firma zahájit opravy. Souhlasí s tím i náměstek primátora Petr Bursík z ODS.

„Je tam takzvaná vestavněná vlhkost, byly provedeny sanační omítky, a ty jsou v současné době naplněny, teď se musí obouchat a dát tam zpátky nové," uvedl náměstek.

Rekonstrukce objektu infocentra stála kolem deseti milionů korun. Na kolik vyjdou opravné práce, zatím město vyčíslené nemá.

autoři: Andrea Strohmaierová , Martin Brychta
Spustit audio