Karlovarské gymnázium oslaví o víkendu devadesátiny

26. září 2014

V těchto dnech je tomu právě 90 let, kdy bylo v Karlových Varech založeno první české gymnázium. Oslavy výročí proběhnou o tomto víkendu. Zváni jsou nejenom žáci a pedagogové, ale i absolventi a široká veřejnost.

Přichystána je celá řada akcí, mezi kterými nebude chybět abiturientský ples, vernisáž výstavy výtvarných prací či prohlídka školy.

Samotná budova gymnázia byla v minulosti několikrát modernizována, přičemž největší změnou prochází právě nyní, kdy probíhá rozsáhlá rekonstrukce a dostavba západního křídla školy.

Historie gymnázia se začala psát v roce 1924, kdy byly v budově české státní školy v Rybářích zřízeny dvě třídy se 45 českými žáky. Nová instituce dostala název České státní reformní reálné gymnasium v Karlových Varech. V průběhu let se škola několikrát přestěhovala a měnila i svůj název v souvislosti se společenskými a politickými změnami. Od roku 1961 má své trvalé sídlo v městské části Drahovice a od roku 1995 nese název První české gymnázium v Karlových Varech.

Řada absolventů se stala úspěšnými vědci, umělci, lékaři či právníky. Škola vyniká ale i ve sportu, kde se může pochlubit šikovnými basketbalistkami, atlety, běžci na lyžích, plavci nebo šachisty.

Oslavy jubilea proběhnou ode dneška až do neděle 28. září. Součástí je setkání absolventů gymnázia, slavnostní abiturientský ples v Grandhotelu Pupp, vernisáž výstavy výtvarných prací žáků gymnázia ve Vřídelní kolonádě a další akce.

V rámci oslav 90. výročí bude vydán i jubilejní sborník, v němž budou ukázky nejlepších výtvarných a literárních děl studentů.

Program oslav najdete na webových stránkách školy.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio