Karlovarské Císařské lázně se mají v příštím roce začít opravovat

11. prosinec 2015

Císařské lázně v Karlových Varech by se mohly v roce 2016 začít opravovat. Karlovarský kraj a město už mají slíbený dostatek peněz na to, aby rekonstrukce za zhruba 600 milionů korun mohla začít. Platit by ji měl kraj, město a dotace od státu a Evropské unie.

„Prvním limitujícím faktorem byl nedostatek financí. Nám se podařilo spolu s krajem a příslibem státu a nových evropských peněz dát dohromady sumu, která nám dovoluje zafinancovat variantu rekonstrukce bez vestavby koncertního sálu, ale se zachováním prostoru víceúčelového sálu v atriu," říká primátor Petr Kulhánek.

„Bude ale zapotřebí aktualizovat a upravit projektovou dokumentaci, což souvisí s úspornější variantou rekonstrukce budovy. Počítá se také s vyhlášením nového výběrového řízení na dodavatele stavby,“ uvedl hejtman Martin Havel.

Čtěte také

Pokud vše půjde dobře, mohlo by se začít se stavbou v září 2016. Kraj předběžně na rekonstrukci už před lety přislíbil 200 milionu korun, město 100 milionů korun. Stomilionovou dotaci má město přislíbenou od ministerstva financí.

Kdo bude nakonec investorem, zatím není jasné. Císařské lázně jsou nyní v majetku Karlovarského kraje. O jejich správu se ale stará sdružení, ve kterém je město i kraj.

Národní kulturní památka, která patří mezi nejznámější stavby v Karlových Varech, čeká na opravu už celé roky.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio