Karlovarská Vřídelní kolonáda se začne vracet do podoby z roku 1976

12. duben 2021 09:00

Karlovy Vary začaly s výběrem firmy, která zajistí druhou etapu oprav hlavního sálu Vřídelní kolonády. Všechny úpravy mají respektovat původní vzhled kolonádní stavby z roku 1976.

Vřídelní kolonáda v Karlových Varech letos vstupuje do druhé etapy celkových oprav. Stavební práce navážou na stavební úpravy z předchozích let, které odstraňovaly havarijní stav objektu. I v letošním roce čeká stavebníky nelehký úkol – pracovat v centru lázeňské zóny, ve kterém vyvěrá většina horkých karlovarských pramenů.

Stavba stojí v chráněné zóně se největším výskytem léčivých pramenů a hmotnost objektu má přímý vliv na vývěry minerálních vod. Právě proto je jakákoliv stavební činnost u Vřídla zdlouhavá. V letošním roce ale město ukončilo práce, které měly odstranit zásadní statické problémy kolonádní stavby. Firmy vybetonovaly hlavní vřídelní sál a zpevnily jeho konstrukci.

Pohled na Vřídlo a Vřídelní kolonádu

Na řadu má teď přijít druhá etapa úprav. „Druhá etapa se týká prosklené stěny, osvětlení prostoru, je tam i úplná výměna osmistěnného jehlanu, terénní úpravy kolem vřídelní sítě, úprava a odstranění té vřídelní mísy v předprostoru kolonády,“ popsal náměstek primátorky Petr Bursík z ODS, který má opravy kolonády na starosti.

Podle jeho slov se do hlavního sálu Vřídla vrátí rozměrná skleněná okna. Kolonáda se viditelně začne vracet k původnímu vzhledu z roku 1976. Vedení města se chystá vybrat firmu, která zajistí stavební práce a úpravy nejbližšího okolí.

Kvůli stavebním úpravám město muselo kontaktovat i rodinu architekta Vřídelní kolonády Jaroslava Otruby, který před časem zemřel. Díky tomu mohou současné stavební úpravy kolonády pokračovat. Omezený návštěvnický provoz kolonády se nicméně ani letos významně měnit nebude.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio