Karlovarská nukleární medicína má další špičkové CT

4. prosinec 2018 08:00

Špičkový výpočetní tomograf spustí od 10. prosince do provozu oddělení nukleární medicíny Nemocnice v Karlových Varech. Nové SPECT/CT přinese pacientům vyšší kvalitu vyšetření. 

„Jde o spojení dvou odlišných technologií výpočetní tomografie, neboli CT, kdy v zásadě jedna eliminuje nedostatky té druhé,“ vysvětluje David Bracháček, člen představenstva Karlovarské krajské nemocnice. Právě proto se vedení nemocnice rozhodlo pro nahrazení stávající gamakamery v Karlových Varech tímto zařízením.  

Ačkoliv se jedná o dvě výpočetní tomografie v jednom, každá funguje trochu jinak. První z nich, známá pod zkratkou CT, je radiologická vyšetřovací metoda, která pomocí rentgenového záření umožňuje zobrazení vnitřních orgánů a tkání člověka s vysokou rozlišovací schopností.

Druhá, označovaná jako SPECT, pracuje namísto rentgenového záření na základě aplikace radiofarmaka. Při ní je do pacienta vpraven roztok obsahující radioaktivní látku. Tomograf následně zachytává fotony záření, a na základě jejich zpracování umožňuje rekonstrukci řezů tkání v různých rovinách včetně 3D zobrazení. 

Nový přístroj využijí zejména kardiaci a onkologicky nemocní

„Ta nukleární část je v zásadě stejná, a má obdobné obrázky jako dosavadní gamakamera, nicméně v mírně lepší kvalitě,“ vysvětluje Jan Valeš, primář oddělení nukleární medicíny Nemocnice v Karlových Varech. „Pro nás je nejdůležitější nadstavba CT a fůze obrazu, což vede k výrazně lepšímu prostorovému zobrazení nálezu.“

Jeho slova jsou dobrou zprávou především pro kardiaky a onkologicky nemocné, kteří tvoří převážnou část ze 4,5 tisíce ročních pacientů karlovarského oddělení nukleární medicíny. Ta je jediným pracovištěm svého druhu v celém kraji.

Pacienti nemocnice tak budou v obou případech profitovat z vysoké přesnosti zobrazení, které umožní zefektivnit jejich případnou léčbu. Za tento nárůst kvality pak Karlovarská krajská nemocnice zaplatí více než 22 milionů korun. 

Nemocnice chce v nákupu špičkových technologií pokračovat i nadále

„Z Integrovaného regionálního operačního programu tak bude uhrazena kompletní pořizovací cena přístroje, což je více než šest milionů korun včetně DPH. Pozáruční servis na pět let v ceně více než šest milionů korun pak uhradí ze svého rozpočtu nemocnice,” informoval Bracháček a doplnil, že na přístroj získá nemocnice také dotační prostředky z fondů Evropské unie.

Podle Bracháčka přitom zakoupené SPECT/CT není zdaleka jediným špičkovým přístrojem, který bude nově sloužit pacientům. Karlovarská krajská nemocnice se totiž uchází i o další dotační prostředky a v nákupech nového přístrojového vybavení chce pokračovat i v nadcházejícím roce.

autor: nkr | zdroj: Karlovarská krajská nemocnice a.s.
Spustit audio