Karlovarská nemocnice má novou magnetickou rezonanci

10. červenec 2012

Nemocnice v Karlových Varech má novou magnetickou rezonanci za téměř 26 miliónů korun. Díky ní už nebudou muset pacienti jezdit na vyšetření do jiných zdravotnických zařízení. Přístroj je nadstandardně vybavený, takže umožní lékařům prohlédnout prakticky každou část těla pacienta.

Magnetická rezonance začne v Karlovarské krajské nemocnici fungovat po téměř dvou letech od vypsání výběrového řízení. V současné době probíhá zkušební provoz. První pacienti by mohli být vyšetřeni už koncem července.

Magnetická rezonance v karlovarské nemocnici zatím chyběla. Její pořízení nebylo snadné kvůli problémům s výběrovým řízením, když jeho výsledek dlouho posuzoval antimonopolní úřad. Předchozí vedení nemocnice místo oficiálního vítěze tendru chtělo přístroj od jiné firmy. Posléze však byla potvrzena společnost Philips.

Nová magnetická rezonance umožňuje komplexní skenování celého těla. Lékaři jsou schopni velmi dobře vyšetřit mozek, celou páteř, měkké tkáně i všechny klouby. Dosud využívala nemocnice obdobný přístroj v Sokolově nebo posílala pacienty do Prahy.

Karlovarský kraj jako vlastník nemocnice za přístroj zaplatil téměř 26 milionu korun a nyní čeká, až mu bude podstatná část z této sumy proplacena z dotací Evropské unie. Kromě magnetické rezonance už kraj objednal další přístroje, například pro kardiologii. Celkem tak čeká na proplacení přibližně 75 milionů korun.

Spustit audio