Karlovarská městská galerie je plná krásných žen a porcelánu

10. listopad 2018 08:00

Nová expozice Městské galerie Karlovy Vary představuje grafické listy akademického malíře a scénografa Jaroslava Svobody a porcelán výtvarnice Jany Marešové.

„Oba autoři jsou u nás částečně zastoupeni, a protože jejich díla mají u návštěvníků úspěch, rozhodli jsme se představit větší celek jejich tvorby,“ říká jednatelka galerie Varvara Divišová.

Grafické listy s kresbami nahých žen nelze za skly galerie na Staré louce v lázeňském centru Karlových Varů přehlédnout. „Mnoho mých známých mi mou práci závidí a nabízí se, jestli nechci, aby mi drželi lampu nebo míchali barvy,“ směje se akademický malíř, žijící v Praze. Aktům se věnuji opravdu velmi dlouho, dvacet – třicet let. Na světě není nic krásnějšího, než dívčí nebo ženské tělo,“ říká absolvent pražské Akademie výtvarných umění.

Krédem výtvarnice Jany Marešové, která vystavuje různé vázy, mísy či podnosy z porcelánu zdobeného různými polodrahokamy. Některé výrobky jsou i zlacené. Jejich výroba je tak mnohem náročnější. „Takové věci musí projít pecí čtyřikrát, tedy například přesahem či výpalem. Pokud tam jsou ještě kameny, tak ty se dolepují jako poslední,“ poznamenává výtvarnice, která se nechává inspirovat přírodou.

Výstava v Městské galerii Karlovy Vary potrvá do 20. listopadu.

autoři: Josef Šorfa , nkr
Spustit audio