Karlovarská Galerie umění představuje jednoho z největších vzdělanců minulého století

18. březen 2019 12:00

Co vše dokázal a co měl rád jeden z nejvýznačnějších českých výtvarných teoretiků? To mohou vidět návštěvníci výstavy Mapa světa Karla Teigeho v karlovarské Galerii umění.

Kromě prací zmíněného autora uvidí lidé i díla významných umělců, která ho oslovovala. Patřili k nim Josef Čapek, Václav Špála, Rudolf Kremlička nebo Toyen. Expozici připravila Rea Michalová.

„Výstava představuje v jedné části výběr z Teigeho vlastního uměleckého díla, a to od raných počátků jeho výtvarné aktivity, ovlivněné zejména příkladem skupiny Tvrdošíjní, přes výtvarnou transpozici poetismu v podobě takzvaných obrazových básní, jejichž tvorbu v Devětsilu inicioval, k několika ukázkám fenomenálních surrealistických koláží, které odhalují skrytou a vášnivou část jeho osobnosti,“ uvedla k první části Rea Michalová.

Druhá část představuje výběr malířských děl členů Devětsilu a mnohé další

Návštěvníci tak uvidí nejvýznamnější aspekt Teigeho teoretické práce a jeho inspirační vliv. „Obrazy členů skupiny Tvrdošíjní představují hlavní umělecké osobnosti předcházející generace, které zásadním způsobem formovaly Teigeho tvůrčí růst a k nimž se v průběhu doby diferencoval jeho vztah v oblasti teorie. V komorním výběru jsou připomenuty i autorovy kontakty s mezinárodní avantgardou a jeho pojetí architektury jako vědy, které povýšil na téma evropského významu,“ poznamenává autorka výstavy.

„Výstava je jedním z možných náhledů na mimořádnou osobnost Karla Teigeho. Jehož spletitá povaha, plná svářících se protikladů, touhy po řádu a logice i utopických snů z něj vytváří perfektní symbol rozporuplného dvacátého století,“ upozorňuje Rea Michalová.

Výstavu Mapa světa Karla Teigeho mohou v karlovarské Galerii umění vidět zájemci do konce dubna. Otevřeno je denně mimo pondělí v době od 10 do 17 hodin.

autoři: Josef Šorfa , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio