Karel Černoch by měl dnes 78. narozeniny

12. říjen 2021

Karel Černoch byl zpěvák i filmový i muzikálový herec, který dokázal zazpívat všechny žánry. Byl vždycky osobitým a přesvědčivým interpretem, který do svého projevu vkládal talent, životní zkušenosti i nadhled.

Začínal jako rock´n´rollový zpěvák. Účinkoval v kabaretu VOJ Jiřího Grossmana a Miloslava Šimka a hrál se skupinou Juventus, se kterou natočil i hit Ona se brání a jako se na vytváření hudebního stylu této skupiny skladatel velmi podílel. Vystupoval také v malých divadlech a rockových klubech se skupinami Donald, Shut Up nebo Pop Messengers. Jeho univerzální projev se postupně dostal i do filmů, a tak například v roce 1972 mohli televizní diváci slyšet jeho hlas ve filmu Homolka a Tobolka.

V šedesátých letech pracoval jako rekvizitář ve Filmovém studiu na Barrandově, ale lákala ho dráha zpěváka a muzikanta. Byl osobitým zpěvákem s téměř tříoktávovým tenorovým rozsahem. Nepatřil k interpretům jednoho vyhraněného žánru. Ať zdobil klubová, barová, muzikálová nebo zábavná televizní pódia, jeho hlavní předností byl vždycky jeho hlas. Karel Černoch byl všestranným umělcem a jeho hlas tu velmi chybí.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.