Karamelový krém podle cukráře Josefa Maršálka
Jeden z citátů říká: „Když je život sladký, poděkuj a oslav to. A když je život hořký, poděkuj a pracuj na tom, abys to změnil.“
Z karamelové hmoty dokážou cukrářští mistři doslova divy – různorodé tvary na ozdoby nebo jemné karamelové vlásky.
Na karamelový krém budete potřebovat:
- 250 g másla
- 250 g krupicového cukru
- 250 ml smetany 33%
- lžičku soli
Postup:
- Nejprve si z kredence vytáhneme dva hrnce – větší a menší.
- Do většího hrnce dáme máslo, cukr a lžičku soli nebo 2 lžíce balzamikového octa (pozor, ocet se přidává až po smetaně).
- Rozpustíme a necháme vařit za občasného míchání.
- Jakmile karamel získá světlou barvu, začneme postupně přidávat smetanu.
- Připravíme ji v menším hrnci, kde ji zahřejeme a postupně pak doléváme do karamelu, společně je nutné přivést tuto směs k varu.
- Pokud vzniklou hmotu vyšleháme, vznikne hladký a nadýchaný karamelový krém a máme vyhráno.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.