Kapry, líny nebo štiky vylovili rybáři z rybníku Amerika u Františkových Lázní

29. říjen 2019 12:00

Rybáři včera dokončili výlov rybníku Amerika u Františkových Lázní. Ten je největším v celém Karlovarském kraji. Jeho objem je zhruba 60 hektarů vody. Rybáři v něm chovají víc než pět druhů českých sladkovodních ryb. Výlov provádí tradičním způsobem, pomocí takzvané podložní sítě.

„Zhruba tři týdny před plánovaným termínem výlovu rybník vypustíme. Musíme postupovat pomalu, abychom nezpůsobili škody. Rybník se potom postupně stahuje. Když je loviště stažené, začne probíhat samotný výlov,“ vysvětlil Zdeněk Mašek z rybářství Mariánské Lázně.

Rybáři vylovili rybník Amerika u Františkových Lázní

Rybáři stojící v loďkách hnali ryby pomocí dlouhých tyčí. „Ryba a zbytek vody se soustředí v lovišti. Večer před výlovem pod ryby natáhneme síť. Při výlovu pak rybáři naženou ryby na tuto síť, která se poté zvedne, odborně zjadří k místu s káděmi. Odtud se úlovek vyndá keserem, třídí, nakládá na auta a odváží na sádky,“ vysvětlil postup výlovu Zdeněk Mašek.

Na rybníku Amerika u Mariánských Lázní se nejvíc loví český kapr, který tvoří až 90 procent, zbytek tvoří amur, tolstolobik, lín a štika. Ta má zejména funkci eliminovat plevelné ryby.

Rybáři vylovili rybník Amerika u Františkových Lázní

V letošním roce rybáři vylovili přibližně 30 tun ryb. Ty o velikosti 3–4 kilogramy se odvezly na sádky. Jsou určeny převážně na vánoční trh.

Tradiční výlov tohoto rybníka přilákal také stovky návštěvníků. Přihlížející si mohli koupit ryby podle svého výběru přímo od rybářů. Letos poprvé je rybáři připravili a naporcovali na místě, podle přání kupujících.

autor: Ivana Sedláčková | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio