Kapitán plzeňské kriminálky odhaluje brutální vraždy a nevysvětlitelné motivy z Plzeňska

12. říjen 2023

Kriminalista František Müller v nové knize Skutečné zločiny na Plzeňsku představuje okolnosti nechvalně proslulých případů i zákulisí z vyšetřování. V rámci unikátní true crime série #plzeňskézločiny se kriminální případy právě představují i ve Studijní a vědecké knihovně Plzeňského kraje.

Nová kniha plná skutečných příběhů

O sérii přednášek je enormní zájem. „U poslední přednášky se nám stalo, že rezervace zmizely za zhruba půlminutu,“ sdělil Milan Říský, vedoucí PR oddělení Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje. Plzeňané jsou místními krimi příběhy uchvácení a zájem je ohromující. Nejvíce emotivně je vnímán příběh mladé dívky, která byla napadena útočníkem s kyselinou.

V knize se skrývají i výpovědi vrahů

Kniha popisuje čtyři případy z Plzeňska, které se staly za posledních 15 let. Případy doprovázejí jednotlivé výpovědi pachatelů i svědků. Jeden příběh popisuje, jak došlo k objasnění brutální vraždy seniora, ke které pachatel neměl motiv, druhý pojednává o vrahovi, který rozčtvrtil svého šéfa a jeho tělo ukryl v Berounce. Třetí a čtvrtý případ pak popisuje příběh bratrů bez sebemenšího záznamu v trestním rejstříku, kteří zavraždili svého otce, nevlastní matku a přítele své nevlastní sestry. „Kniha je opravdu čtivá. Čtenáři ji zvládnou přečíst za dva večery a většinou by už chtěli pokračování,“ poznamenal Milan Říský.

František Müller a Milan Říský

Kriminalistika byla pro Františka Müllera vždy velkým snem. V práci ho ale stále dokáže něco zaskočit. Například vražda z Tymákova, kdy vraždili dva bratři, vyznačovala takové známky brutality, se kterými se jinde asi nesetkal. Psaní knihy si i při pracovním vytížení užívá. „Někteří kolegové knihu četli a docela se jim to líbilo, musím se pochválit malinko,“ usmál se. „O pokračování uvažuji. Zájem o knihu je poměrně značný. I nakladatelství mě požádalo, zda bych nějaké další pokračování už nezačal psát,“ doplnil. V hlavě už má připravené některé případy do další knihy.

Autogramiáda knihy Skutečné zločiny na Plzeňsku proběhne 26. října v knihkupectví Kosmas.

autoři: Michaela Vondráčková , Iva Štěpánková
Spustit audio

Související