Kampaň Karlových Varů na Čechy zabrala, město se nyní zaměří na cizince

15. červenec 2020 14:30

Kampaň na oživení cestovního ruchu v Karlových Varech zaměřená v první fázi na české klienty zabrala. Pomohly slevové vouchery, nabídka kulturního léta i výhodná karta na slevy v památkových objektech a dopravě.

Lázeňské město dalo na záchranu cestovního ruchu, na kterém je do značné míry závislé, 50 milionů korun. Z toho deset milionů šlo na vouchery. „K dnešnímu dni jich máme prodaných 2680 z 3250 vydaných, to znamená v hodnotě 6,4 milionu korun. Když byly vypuštěny do oběhu státní vouchery, tak jsme ty pětitisícové převedly na ty krátkodobější, které jsou za 2500, protože lidé jezdí do Karlových Varů zatím hlavně na ty krátkodobé pobyty,“ řekla primátorka Andrea Pfeffer Ferklová (ANO).

Velký zájem mají turisté i o Karlovy Vary Region Card. Nyní se prodává v nejlevnější variantě jen za 100 korun a umožňuje využít výrazné slevy v MHD a na vstupech na památky a další kulturní zařízení v celém regionu. Malý zájem naopak mají turisté o nabídku města umístit při pobytu v Karlových Varech děti na příměstské tábory.

Město se zaměří na Němce a občany zemí bývalého Sovětského svazu

Podle primátorky zjevně rodiče, pokud jedou na dovolenou s dětmi, chtějí trávit čas s nimi. Nyní začíná lázeňské město cílit reklamu na Němce a občany zemí bývalého Sovětského svazu, kteří tvořili až do koronavirové krize významnou část místní klientely. Právě bohatí zákazníci z ciziny zatím ve městě chybí a některé luxusní hotely tak raději ještě svůj provoz i přes to, že už to podmínky umožňují, neotevřely.

Karlovy Vary postihl koronavirus v několika směrech. Zhruba 120 hotelů a lázeňských domů bylo na tři měsíce zcela uzavřeno. Letošní ročník zrušil i Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary, který na počátku července obvykle vyprodal karlovarské hotely a městu a okolí přinášel 150 až 200 milionů na tržbách.

I kvůli tomu měl okres Karlovy Vary v červnu třetí nejvyšší nárůst nezaměstnanosti ze všech okresů v zemi. Významná část místních obyvatel pracuje v lázeňství a cestovním ruchu. Aktuálně má Karlovarsko podíl nezaměstnaných 5,2 procenta a očekává se, že nezaměstnanost poroste.

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio