Kamenolom u karlovarského Vřídla se začal měnit v park

27. březen 2014

Centrem karlovarské lázeňské zóny se v těchto dnech rozléhají motorové pily. V těsné blízkosti kostela sv. Máří Magdaleny a známého Vřídla totiž začala proměna zanedbaného pozemku v městský park. Pracovníci Správy parků se přitom potýkají s hromadami špíny a odpadků. Úpravy by měly být hotovy do zahájení letošní lázeňské sezóny.

Z centra Karlových Varů zmizí takzvaný kamenolom. Lázeňská metropole upraví zanedbaný pozemek nedaleko Vřídla v městský park.

Zanedbaná parcela pochází z 90. let minulého století. Vznikla tehdy neuváženou demolicí starých bytových domů. Původní plány počítaly s tím, že na pozemku vyroste velký léčebný komplex. K tomu ale nikdy nedošlo.

V současné době vlastní území o rozloze jednoho tisíce metrů soukromá firma, která ho získala dlouhodobě neudržovaný, a zanesený odpadky. A navíc oplocený starou dřevěnou ohradou. Karlovarská radnice se teď s firmou dohodla na bezplatné zápůjčce pozemku. Radnice ho nechá do začátku lázeňské sezóny vyčistit a proměnit v park. Úpravy budou stát více než 400 tisíc korun.

Zajímavostí území bude zpřístupnění jednoho z vývěrů termální vody. „Máme tady divoký vývěr pramenité vody, který je v tuhle chvíli opravdu divoký. Budeme ho upravovat tak, že obnovíme betonovou skruž. Na té bude tvrzené sklo, aby přes něj bylo vidět, jak přírodní vývěr vypadá. A jak se termální voda dostává na povrch,“ vysvětluje náměstek primátora Petr Bursík.

Zanedbaný, a dřevěnou ohradou obehnaný pozemek z centra Karlových Varů zmizí po dlouhých 26 letech. Návštěvníkům nabídne nové pohledy na centrální část lázeňské zóny, které vévodí Vřídelní kolonáda a barokní chrám Svaté Máří Magdalény. V parkové úpravě by měl pozemek zůstat nejméně 10 let.

autor: zdt
Spustit audio