Kamenná vyhlídka u Votic představuje zábavnou formou geologické zajímavosti

14. únor 2024

Středočeské město Votice leží na okraji obrovského žulového tělesa. Okolí Votic je z geologického hlediska mimořádně bohaté a s trochou nadsázky by se dalo říct, že každý kopec je tu z jiné horniny. A ty představuje nově vzniklá Kamenná vyhlídka na vršku Na Hůrkách. Kromě krásného rozhledu je tam i venkovní geologická expozice. A děti ocení různé interaktivní zábavní prvky.

Kamenná vyhlídka Votice se nachází na samém konci nově vysázené lipové Aleje svobody. Na jejím vzniku spolupracovalo město Votice s Českým svazem ochránců přírody Vlašim. Geoturistické zastavení nabízí možnost seznámit se s jednotlivými horninami zdejší krajiny. A zároveň i krásný výhled na Votice i na vzdálenější vrchy na Benešovsku a v Posázaví.

Ústředním bodem expozice je kruh vydlážděný dvěma druhy hornin, který symbolizuje umístění Votic na rozhraní hlubinných vyvřelin středočeského plutonu a přeměněných hornin pestré série moldanubika.

Kolem kruhu jsou rozmístěny velké vzorky vybraných zástupců různých druhů žul a přeměněných hornin. Velké solitéry představují horniny durbachit, granodiorit, tonalit, kontaktní rohovec, migmatit, krystalický vápenec, amfibolit, quarzit. Zajímavé je prohlédnout si každý kámen v jeho přirozené formě a porovnat ho s vyleštěnými a opracovanými ploškami, které odkrývají krásu každé horniny.

Každý vzorek je na malé ploše opracován a vyhlazen. Je velmi zajímavé oba povrchy porovnat

Na nejvyšším místě vyhlídky stojí altán se čtyřmi sloupy z jednoho bloku granodioritu. Uvnitř je možné posedět u stolu z velké žulové desky a zahrát si různé hry na připraveném herním plánu, který je vyražený přímo do kamene. Vybrat si můžete z her Člověče, nezlob se, Mlýn nebo Dáma. Raději si sebou vezměte hrací kostku. Jako figurky můžete použít malé kamínky, které najdete v okolí.

Geologii tu děti objevují zábavným způsobem

Kromě výše zmíněných her si děti mohou na vyhlídce vyzkoušet podzemní telefon a volat si napříč celým areálem geologické expozice. Prozkoumat mohou i různá kukátka v naučných panelech, které jim pomohou najít na obzoru vzdálenější lomy nebo další zajímavosti. Vyhlídka totiž pracuje s tím, co odtud může návštěvník pozorovat.

Zaostřit tak můžete na různé zajímavosti Neštětické hory v dálce nebo naopak na blízký lom Beztahov. Komplikované geologické procesy jsou zde představeny zábavnou formou pomocí kreslených postav „geobrů“ a i děti jistě ocení ukázky různého zpracování povrchů kamene. A pak je tu i hmatový chodník nebo zajímavě poskládaná dlažba z jednotlivých hornin.

Spustit audio