Jubileum muzikanta Vlastimila Konrádyho

7. září 2020

Výborný muzikant, učitel hudby, člen Konrádyho dudácké muziky, syn známého dudáka Antonína Konrádyho – to je Vlastimil Konrády z Domažlic, který letos v létě oslavil významné životní jubileum – 60. narozeniny.

Antonín Konrády, Ivana Červená a Vlastimil Konrády

Vlastimil Konrády se narodil 13. srpna roku 1960 v Domažlicích, jako prvorozený syn známého dudáka a vypravěče Antonína Konrádyho. Učil se hře na klavír a klarinet v domažlické lidové škole umění. Po vychození základní školy nastoupil v roce 1975 na plzeňskou konzervatoř do klarinetové třídy profesora Jiřího Hlaváče. Po absolvování konzervatoře, kterou zakončil absolventským koncertem s Debussyho Rapsodií, kdy ho doprovázel Plzeňský rozhlasový orchestr, strávil dva roky v Ústřední hudbě československé lidové armády v Praze. Tam hrál na klarinet, ale především byl sólistou na dudy.

Konrádyho dudácká muzika

Ještě za dob studií na konzervatoři se stal Vlastimil Konrády vítězem mezinárodní soutěže Concertino Praga. Když si pak v roce 1983 „odkroutil“ povinnou vojnu u armádní hudby v Praze, vrátil se do Domažlic a začal se naplno věnovat výchově nových mladých dudáků a klarinetistů ve zdejší tehdy ještě Lidové škole umění. Ve stejném roce se stal i členem Konrádyho dudácké muziky, se kterou hraje dodnes na B klarinet a příležitostně i na dudy.

Vlastimil (vlevo) a Antonín Konrády

V ZUŠ Jindřicha Jindřicha Domažlice, kde Vlastimil Konrády už 20 let dělá i zástupce ředitele, založil v roce 1996 ze žáků Chasnickou dudáckou kapelu. Za 25 let se v ní vystřídalo už několik generací mladých muzikantů a v roce 2018 získala kapela dokonce titul absolutního vítěze v celostátní soutěži ZUŠ. To vše ukazuje na nesporné pedagogické kvality Vlastimila Konrádyho, který návdavkem rozdává žákům i lásku k hudbě a celkové pochopení pro tohle krásné umění.

autor: Josef Kuneš | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.