Jon Secada: Just Another Day

5. říjen 2023

Tzv. latinskoamerická hudba výrazným způsobem ovlivnila hudební dění hlavně ve dvacátém století, a to hned v několika žánrech. Inspirační impulzy dodala nejen populární hudbě, ale i jazzu, country a do oblasti moderních tanců.

Počátky lationskoamerické hudby lze vystopovat až 16.  století do karibské oblasti ostrovů jako Jamajka, Kuba nebo Haiti. Rovněž tak do Mexika, Argentiny, Chile a dalších zemí. Její vznik a vývoj procházel obdobným procesem jako jazz a populární hudba ve Spojených státech, ale určujícím faktorem vlivu na hudbu černošského obyvatelstva měla hudba španělská.

Vliv latinskoamerické muziky na hudbu současnou můžeme sledovat dodnes v projevech všeobecně známých muzikantů jako Gloria Estefan, Jennifer Lopez nebo Ricky Martin. A také u na Kubě narozeného Jon Secady, který je znám jako zpěvák a skladatel. Pro všechny zmíněné a mnoho dalších složil písničky a sám prodal více než patnáct milionů desek. Spolupracoval s Lucianem Pavarottim, Frankem Sinatrou a stal se uznávanou osobností kulturního života v Miami, kam se rodina odstěhovala z Kuby po té, co se otec vrátil, coby politický vězeň z několikaletého vězení. Secadova hudba spojuje latinu s fankem, soulem, popem a další současnou muzikou. Písnička Just Another Day pojednává o touze najít štěstí a spokojenost. Je z r. 92 a pro Secadu to byl jeho první hit č. 1.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.