Jom ha-šoa. Pietní akce připomene oběti holocaustu také v Karlových Varech

28. duben 2022 10:35

Po dvouleté pauze se ve čtvrtek 28. dubna můžou lidé v Karlových Varech zapojit do veřejného čtení jmen obětí holocaustu. Jom ha-šoa, neboli Den hrdinství, pořádá místní Židovská obec.

Jom ha-šoa, neboli Den hrdinství připomene oběti holocaustu. Po celém světě se lidé zapojí do veřejného čtení jejich jmen. Po dvou letech, kdy se kvůli covidové pandemii připomínka přesunula do online prostředí, se tak lidé znovu sejdou na této pietní akci i v Karlových Varech.

Ve 24 městech České republiky zazní 28. dubna od 14.00 jména těch, kteří byli za druhé světové války pronásledováni a zavražděni pro svůj rasový původ. V Karlových Varech proběhne čtení před Hlavní poštou na třídě T. G. M. Shromáždění doprovodí židovské písně v podání Martina Krajíčka.

K čtení se může připojit každý, vyslovit jména nahlas a veřejně a vrátit tak zapomenuté, nevinné oběti lidské nenávisti, násilí a bezpráví do našeho povědomí i naší společné historie. Akce se koná pod záštitou Velvyslanectví Státu Izrael v České republice a za finanční podpory Nadačního fondu obětem holocaustu a města Karlovy Vary.

Lidé v České republice si Jom ha-Šoa začali připomínat po roce 1989 především uvnitř židovské komunity. Od roku 2006 se tento den dostal i do podvědomí veřejnosti.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr
Spustit audio