John Phillips - Monday Monday

18. březen 2020

Jaké období si člověk představí, když slyší skladbu Monday Monday? O jejím autorovi, který zemřel 18. března 2001 a o době, ve které žil, nám řekne Zdeněk Raboch.

I když je jedno z nejvýraznějších společenských a kulturních hnutí 60. let často zpochybňováno a zatracováno, zapsalo se nejen do historie, ale hlavně do mysli lidí žijících v té době nezapomenutelným způsobem.

Hippies a jejich filozofie, hudba, móda a další atributy ilustrující rámec pohledu na svět, se stali námětem na bezpočet písniček, filmů či knih. Nejednalo se jen o vliv na 60. léta, ale na celá desetiletí do budoucnosti, prakticky dodnes.

Hippies a slavné, dnes již evergreenové písničky, se stali výraznou částí mozaiky atmosféry 60. let. Také díky jim je tato doba považována za nejkrásnější a nejpohodovější dekádu 20. století. Hudba hippies je dodnes spojována s písničkami Letś Go To San Francisco kapely  Flower Pot Men,  All You Need Is Love z repertoáru Beatles, California Dreamin skupiny Mamas and Papas, nebo té nejslavnější - San Francisco (Be Sure To Wear Flowers In Your Hair), kterou zpíval Scott McKenzie.

Autorem dvou posledně uvedených hitů je zakladatel legendárního vokálního sdružení Mamas and the Papas, zpěvák  a skladatel John Phillips. V r. 2001 odešel do muzikantského nebe. Jím zkomponovaná skladba Monday Monday byla úspěšná po celém světě.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio