Joe Cocker - otec bílého soulu

Vydejme se do severoanglického Sheffieldu. Pochází odtud řada výborných kapel i zpěváků, například Pulp nebo Def Leppard. Tím nejoriginálnějším je ovšem zpěvák Joe Cocker. Za svůj celoživotní přínos britské hudbě získal Řád britského impéria.

Pocházel z britského Sheffieldu. Narodil se tam v roce 1944 a vyučil se instalatérem. Ve čtrnácti letech si oblíbil amerického černošského zpěváka Raye Charlese a začal hrát na bicí a na harmoniku. Jmenoval se Joe Cocker. Svou první píseň natočil ve svých dvaceti letech. Neprorazil a tak se vrátil ke svému řemeslu. V Sheffieldu založil skupinu, se kterou pomalu stoupal výš, a koncem 60. let dobyl vrchol britské hitparády s písní od Johna Lennona a Paula McCarneyho With A Little Help From My Friends a pod tímto názvem vydal i své první album. Jeho hlas byl fanoušky i odbornou kritikou vysoce ceněn. Horší to bylo s vystupováním na jevišti, diváci často nevěděli, jak si mají jeho nekoordinované pohyby vysvětlit.

V 70. letech měl Joe Cocker problémy s drogami a alkoholem a opětovný návrat mezi zavedené hvězdy pop music se mu podařil až v roce 1983, kdy obdržel cenu Grammy. Joe Cocker byl jednou z největších legend populární hudby. Svým hlasem dojímal milióny posluchačů. Na začátku se v sheffieldských hospodách při svých vystoupeních opíjel pivem. Jeho obrovský talent se však prosadil a všichni posluchači po celém světě s napětím při jeho koncertech čekali na jeho první slabiku. Svůj hlas suverénně ovládal díky skvělé dechové technice, včetně sípání, chrčení a šepotu. Sám prohlásil, že kdyby nezačal zpívat, stal by se kriminálníkem. A tak si hlas tohoto nositele Řádu britského impéria poslechněme. Vrátíme se ke kořenům jeho zpívání, k milovanému Ray Charlesovi. Píseň se jmenuje Unchain My Heart.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.