Jiří Suchý oslavuje 91. narozeniny

1. říjen 2022

Plzeňský rodák Jiří Suchý má 91. narozeniny. Před více než šedesáti lety nazpíval svou vlastní píseň, která od té doby patří do pokladnice české populární hudby, stala se hitem první hry divadla Semafor.

Jiří Suchý - divadelník, textař, básník, spisovatel, skladatel, hudebník, grafik, výtvarník a sběratel, spoluzakladatel Divadla na zábradlí a divadla Semafor se narodil 1. října 1931 v Plzni. Do svých pěti let žil v Klatovech, od roku 1936 žije v Praze.

Napsal texty ke stovkám písní, které už snad i zlidověly, ale jedna z nich je výjimečná. Jiří Suchý k ní napsal i hudbu, a tak se trošku vraťme do historie: 21. ledna 1960 nazpíval Jiří Suchý v pražském studiu Domovina několik písniček na základy orchestru Ferdinanda Havlíka a málokdo tušil, že právě vznikly nesmrtelné pilíře české populární hudby. Tehdy vznikl první záznam písně, kterou všichni milují a zpívají ji s láskou, pečlivostí, srdcem, něhou a také s úctou. Jmenuje se Pramínek vlasů.

Její autor Jiří Suchý se po roce 1990 stal držitelem mnoha ocenění, obdržel například Medaili Za zásluhy II. stupně, Cenu Thálie, čestný akademický titul Doctor honoris causa, který mu byl udělen Janáčkovou akademií múzických umění v Brně, získal i Cenu Ministerstva kultury a cenu Jaroslava Seiferta a stal se čestným občanem města Plzně, kde se narodil a kde v ulici V šipce vyrůstal u své tety.

Známé jsou Suchého citáty. Například Čas letí jako spřežení, nad kterým práská bič, člověk se párkrát ožení a hned je mládí pryč. Nebo - Taky jsem býval mladý, ale věděl jsem, kdy přestat. A ještě jeden citát Jiřího Suchého do třetice – Nemáte-li co říci, neříkejte to.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.