Jiří Štaidl by slavil 80. narozeniny

Obdivovatel krásných žen a rychlé jízdy, ale hlavně jeden z nejznámějších českých textařů a vyhlášených bohémů, Jiří Štaidl, by slavil 80. narozeniny. Zahynul ve věku třiceti let, když při dopravní nehodě vypadl ze svého vozu. Osudnou se mu stala jeho láska k rychlé jízdě společně s alkoholem.

Jiří Štaidl

Bylo mu třicet let, když rychlou jízdou zastavil svůj život. Nechal po sobě dvě stovky vynikajících písňových textů, které dodnes patří k ozdobě české populární hudby. Jmenoval se Jiří Štaidl. „Byl obrovský talent a jeho texty byly geniální. Sdělné a jednoduché. Měl čich pro slogan. A slogan je znakem jakéhokoli šlágru,“ řekl o textaři Jiřím Štaidlovi skladatel Karel Svoboda. Lépe a stručněji se o nadání Jiřího Štaidla snad nikdo nevyjádřil. Výčet jeho textů je mimořádně obsáhlý a zahrnuje prakticky všechny hity například repertoáru Karla Gotta těchto let, jako třeba Dívka toulavá, Hej hej baby, Hej, páni konšelé, Láska bláznivá, Mistral, Ptačí nářečí a mnoho dalších. Už ve svých textařských začátcích, v roce 1965, napsal Jiří Štaidl píseň, kterou si i dnes zpívají děti školou povinné, Hvězdu na vrbě.

Připomeňme si například historii vzniku jedné z nejslavnějších písní Karla Gotta. Psal se rok 1968 a Karel Gott měl letět do Rio de Janeira na písňovou soutěž. Neměl však ještě píseň a tak požádal své dva přátele, Karla Svobodu a Jiřího Štaidla, zda mu ji nenapsali. Ti si pak prý podle Karla Svobody koupili láhev myslivce a píseň byla na světě. Jmenuje se Lady Carneval a oběma českým umělcům, Karlu Gottovi a Karlu Svobodovi, otevřela cestu do světa. Ti si ji pak skutečně užili. Textař Jiří Štaidl bohužel jen do 9. října roku 1973, kdy se ve vysoké rychlosti snažil u Říčan vyhnout nákladnímu vozu. Po střetu vyletěl z auta, byl na místě mrtev.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio