Jezero Michal v Sokolově se začíná plnit vodou. Po nevydařené loňské sezóně chce připravit lepší podmínky

10. únor 2016

Koupaliště Michal v Sokolově se začíná plnit vodou. Provozovatelé ho museli loni v létě vypustit. Lidé tehdy často měli po návštěvě kožní problémy. Způsobila ji cerkárie, kterou přenáší malí šneci.

Tito plži se vyskytují u dna vodních nádrží. Správci areálu proto zavedli řadu opatření, která by měla pomoci k bezproblémovému koupání.

„Podařilo se nám zastihnout ty nejtvrdší mrazy. Dokázali jsme preventivně vyvápnit a v dubnu zde chceme v dubnu vysadit lína,“ říká ze správy koupaliště Pavel Walta. Líni se totiž živí právě šneky.

K celkovému napuštění je jezera je ale ještě daleko. „Zbývá zhruba šest metrů, kde je naše maximálně provozní hladina,“ doplňuje Walta.

Provozovatelé si navíc museli poradit i s řadou překážek před samotným napouštěním. „Při těch velkých mrazech jsme otevřeli naše stavidla. Bohužel tím došlo k tomu, že nám celé napouštěcí koryto zamrzlo v délce zhruba 400 metrů,“ vzpomíná Pavel Walta.

Na návštěvníky tak bude čekat koupání ve vodě s prvotřídní kvalitou, na kterou byli zvyklí v minulých letech. Koupaliště Michal chce s napouštěním vody skončit v polovině května.

Spustit audio