Jelení guláš

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

podle Václava Pacha, šéfkuchaře z Pivovarského dvora Plzeň-Černice

Suroviny: na 4 porce


600g jeleního masa (plec nebo kostky na guláš)
3 větší cibule
3 dcl červeného vína
1 sklenici černého piva
malou lžičku sladké papriky
malou lžičku pálivé papriky
lžíci rajčatového protlaku
sůl, pepř
drcený kmín
majoránka
jalovec
1 citron
150g slaniny
6 stroužků česneku
3 lžíce švestkových povidel
tuk (vepřové sádlo nebo olej)

Postup:


Rozehřejeme tuk, najemno nakrájenou cibuli orestujeme hodně do hněda. Na
cibulce v tuku rychle otočíme maso, přidáme papriku, lžíci rajčatového
protlaku a orestujeme - protlak se spojí s masem a paprikou.
Zalijeme vínem a necháme vydusit. Potom zalijeme pivem a znovu necháme
vydusit. Zalijeme vodou nebo vývarem, přidáme zbylé koření (kmín,nadrcené
kuličky jalovce, majoránku, česnek, sůl, pepř, nastrouhanou citrónovou kůru a
vymačkanou šťávu).
Dusíme cca 60-90minut, podléváme, mícháme.
Pak přidáme povidla - zahustí se, guláš se zahustí.
Dusíme ještě 20 minut.


Přílohy:
chléb, bramborové nebo houskové či žemlové knedlíky, můžeme postrouhat i
čerstvým křenem.

autor: šéfkuchař

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.