Jedlíky na cestách překvapil německý kebab i maďarský perkelt z kohoutích koulí

24. říjen 2023

Dva zkušení cestovatelé se dali dohromady a pojali společné cesty jinak - přes jídlo. Projeli několik zemí s cílem zmapovat typickou kuchyni a národní jídla dané země.

Z cest vznikl videoseriál a knížka se shodným názvem: Jedlíci na cestách. Tomáš Šapovalov a Jarda Bouzek v rozhovoru se Stanislavem Juríkem mimo jiné prozrazují, která jídla pro ně byla nejlepší a která byla spíše za trest.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.