Jediný v Česku. Lázeňské lesy a parky mají nový stroj za 10 milionů korun

Lesníci v Karlových Varech teď mají o něco jednodušší práci. Na kácení rizikových stromů v těžce dostupných místech anebo v několikametrových výškách začali využívat nový manipulátor za 10 milionů korun.

Lázeňské lesy a parky v Karlových Varech zmodernizovaly svoji techniku na kácení rizikových stromů. Pracovníci se učí pracovat s novým a moderním manipulátorem, který město pořídilo za deset milionů korun.

V České republice jde o unikátní stroj, je totiž jediný. Na teleskopické rameno jeřábu je možné upevnit například kácecí hlavici, anebo vysokozdvižnou plošinu, která dosáhne do třicetimetrové výšky. Díky tomu lze pokácet stromy nebo odříznout větve z jakékoliv polohy nebo úhlu.

Rotační manipulátor financovala příspěvková organizace Lázeňské lesy a parky Karlovy Vary (LLPKV) s podporou města Karlovy Vary. „Manipulátor využíváme hlavně ve městě, na místech se špatnou dostupností a také tam, kde je kácení stromů rizikové,“ popisuje Stanislav Dvořák, ředitel LLPKV.

Poslouží i při různých akcích

Kromě kácení umí stroj rozřezat pokácené stromy a naložit je pomocí manipulačních vidlí na odvozní soupravu. Na teleskopické rameno je možné uchytit i pracovní koš, takže poslouží jako vysokozdvižná plošina.

„Využití najde při přípravě velkých akcí ve městě, jako je mezinárodní filmový festival, kdy je třeba rozmísťovat výzdobu a různé prvky do výšky, nebo naopak do řeky. V tuto chvíli slouží k ořezu větví na hřbitově v Drahovicích,“ dodal ředitel Dvořák.

Manipulátor už město využilo například na Drahovickém hřbitově, další plány má s kácením stromů v Doubí nebo v Drahovicích.

autoři: Dominik Hron , nkr
Spustit audio