Jediné krematorium v Karlovarském kraji zůstává mimo provoz. Situaci řeší povolaná firma

10. březen 2021 09:30

Už téměř týden musí zesnulé z Karlovarského kraje převážet k žehu do jiných regionů. Jediné krematorium v Karlových Varech je totiž kvůli technické závadě kremační pece mimo provoz.

Přesně před týdnem se rozbila pec v krematoriu v Karlových Varech. To je jediné v Karlovarském kraji. Od začátku letošního roku fungovala pec kvůli vysokému počtu úmrtí v souvislosti s koronavirovou epidemií téměř nepřetržitě.

Zatímco před epidemií bylo prováděno okolo 200 žehů měsíčně, v poslední době jich zaměstnanci prováděli dvojnásobný počet. Navýšení kapacit je limitováno právě jednou pecí, která zvládne za den nejvýše 17 žehů.

Jestli za závadou stojí právě přetížení, se zatím neví. „Co její poruchu přesně způsobilo, zatím nevíme. Víme, jaký má rozsah. Je to ale porucha, která bude relativně rychle opravená. Termín je stanovený zhruba do soboty, neděle. Příští týden by bylo možné ji uvést opět do provozu, ale ne už do takového jako dosud. Oprava nebude generální, zajistí provoz, ale nebude to celková oprava, která by pec uvedla do plné kondice,“ uvedl mluvčí magistrátu Jan Kopál.

Pokud to bude možné, město na opravu kremační pece uplatní reklamaci. „Kolik oprava bude stát, zůstává také otázkou. Bude záležet na tom, až se začne s opravou, jestli se ještě něco nenajde. Předpokládáme, že město bude chtít uplatnit to, že je pec v záruce, takže by to nemuselo stát nic,“ doplnil mluvčí.

Krematorium v Karlových Varech je jediné v Karlovarském kraji. V současné době jsou tak zesnulí převáženi do krematorií v Ústí nad Labem a Liberci. „Je to podobné, jako když před zhruba třemi lety byla pec také mimo provoz poměrně dlouhou dobu. Zesnulí se musí převážet k žehu do jiných krematorií. Nicméně se dá stále využít karlovarské pohřební služby, která nebožtíka může předat a uspořádat obřad. Jenom ten žeh proběhne v jiném krematoriu, poté se ostatky zesnulých mohou vrátit,“ vysvětlil Kopál.

autoři: Ivana Sedláčková , Jitka Brožková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio