Je to takový sen. Sníme o moři, které tu kdysi bylo

6. červenec 2023 11:15, aktualizováno

Pavel Černý z Rokycanska je znám především jako umělec a autor projektu Živá velryba. Tento dlouholetý projekt se zaměřuje na životní prostředí a ekologii jako takovou.

„Pocházím z Rokycan a Rokycansko obecně je plné nálezů trilobitů, což mi od dětství zůstalo v hlavě. Život mě pak nesl různým směrem, žil jsem v Praze i Plzni. V Plzni jsem dlouhou dobu fotografoval a v Božkově jsem založil fotoateliér, kde vznikl projekt Moře pro Božkovský ostrov. Z toho vychází i projekt Živá velryba,“ ozřejmil počátky projektu jeho autor a umělec Pavel Černý.

„Je to takový sen, kdy sníme o moři. My ho tady nemáme, ale ono tu kdysi bylo,“ doplnil. Pavel Černý se krom fotografie věnuje například také sochařství a práci se dřevem a nejrůznějšími materiály. Snaží se navracet stromy, které z nějakého důvodu musely být pokáceny, na jejich původní místo v podobě soch a rozličných děl. A právě tady začíná ekologie celého projektu.

„Já jsem si povšiml, že mnoho věcí v našem životě už nepoužíváme, nepotřebujeme je. A ten spotřební způsob života, jen proto, že jde o nový model, modernější, lesklejší verzi například automobilů, mi nešel do hlavy a chtěl jsem zachovat hodnotu, kterou jsem v tom viděl. V případě dřeva je to evidentní, jelikož jeho kvalita je velká. Tohle se mi přeneslo do dalších oborů, kdy nejde jen o dřevo, ale třeba i o průmyslové materiály,“ uvedl Černý.

Děti si v Klubíku pohrají, ale také se poučí

Z Plzně se následně Pavel Černý přesunul do Březiny u Rokycan, kde žije a tvoří v areálu soukromého majitele vlastnícího pozemek v čele zámeckého parku. „Tady jsme přivedli na svět naši dcerku Mariánku, která potřebuje společnost. A protože se k Živé velrybě přidává spousta přátel a lidí, kteří mají podobné myšlenky jako my, tak tady na jaře letošního roku vznikl Klubík. Je to volné seskupení, kdy jsme nezávislí a v přátelské rovině.

Maminky tady nechávají své děti a odjíždějí řešit práci a své starosti. Mají radost, že děti jsou tady v lese a na louce. Chodí také na hřiště a učí se zde pěstovat zeleninu. Ukazujeme tu přírodní stránku života, jak vlastně všechno funguje, jak to vzniká, a to mi dává smysl. Je to v podstatě lesní školka, ale není podporovaná státem, nečerpáme žádné dotace,“ řekl autor projektu.

Projekt Živá velryba je znám nejen na Plzeňsku a v Čechách, ale i ve světě, a to zejména díky dílu v podobě velryby připevněnému na automobil. „Tvořil jsem například na plzeňském náměstí, dělal jsem workshopy pro děti před muzeem, kde jsem z různých materiálů začal vyrábět artefakty ve tvaru velryb. Ty měly přitáhnout pozornost lidí a přimět je, aby se nějak zapojili. Teď dělám představení pro děti ve školách, školkách a na festivalech. Občas vyrazím s takovým drátěným modelem velryby vycpaným plastovými lahvemi. Aniž bych to komukoli vysvětloval, je každému jasné, že ryby a odpadky v moři, nebo i řece, potoce, nejdou úplně dohromady,“ sdělil Pavel Černý, který pokračoval:

„Do budoucna se ukazuje velký smysl v tom, kde právě teď jsem a co vnímám. Je to historie Země a moře, které tu bylo kdysi dávno před miliony let. Jde o autentické nálezy přímo z těchto míst, kdy se ještě dnes v kamenech nalézají trilobiti, další živočichové a rostliny. Je to oblast táhnoucí se od Plzně ku Praze a jmenuje se Barrandien. Velryby tady u nás nikdy nebyly, ale já jsem si řekl proč ne, tak je udělám. A teď mě docela zajímá ten trilobit. Chtěl bych ho vytvořit, protože má v sobě příběh.“

Hledání nového působiště

Březina na Rokycansku ale, jak se zdá, nezůstane pro Pavla Černého a jeho rodinu domovem na dlouho. V brzké době si musí najít působiště jinde: „Je to tady dočasné, to se ví. Internát bývalého lesnického učiliště je v plánu zbourat a my se budeme muset někam posunout. Hledáme místo, které by nám poskytlo zázemí pro tvorbu ze dřeva, ale třeba i pro tvorbu kulturní,“ řekl autor projektu.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Nejnovější zprávy

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.