Jdi - a nehřeš více

14. leden 2010

Malé město Chyše na Karlovarsku, proslulé působením Karla Čapka jako vychovatele na místním zámku, se nedlouho po Novém roce dostalo do málo žádoucího zájmu sdělovacích prostředků. Postaral se o něj prezident Václav Klaus, který udělil amnestii tamní obyvatelce Radce Kadlecové. Bývalá policistka byla odsouzena za braní úplatků. Téma pro Lubomíra Stejskala:

V předvečer loňského dvacátého výročí sametové revoluce se na internetových stránkách úřadu hlavy státu objevilo 43 jmen. Všechna měla jedno společné: prezident republiky udělil jejich nositelům milost. Pro většinu z nich představoval hradní akt novou šanci. Také pro Radku Kadlecovou, sympatickou mladou ženu z města Chyše, loni v dubnu odsouzenou plzeňským krajským soudem ke dvěma rokům vězení. Provinila se braním úplatků. Dlužno ovšem přiznat, že na dnešní poměry nebyla jejich výše nikterak závratná. Podle její vlastní výpovědi si přilepšila necelými 150 tisíci korunami. O relativně vysokém trestu ztráty svobody rozhodla jedna nepominutelná okolnost. Slečna Kadlecová se korupčního jednání dopustila ve funkci inspektorky karlovarské cizinecké policie. Úplatky přijímala od cizinců v rámci vyřizování povolení k pobytu v České republice. Lidová moudrost má pro takové chování úsloví kozel zahradníkem. Jistě především z tohoto důvodu soudce Pravoslav Polák po vynesení rozsudku prohlásil, že jedině nepodmíněný trest splňuje generální prevenci.

úplatek

Poněkud jiného názoru byli ale ti, kdo adresovali prezidentské kanceláři žádosti o milost. Ty měly podle webových stránek Hradu obsahovat záruky za odsouzenou, k nimž pak prezident republiky, vedle jejího zdravotního stavu, přihlédl. O shovívavost v této kauze požádal prezidenta také starosta Chyše Miroslav Dorňák. Vysloužil si za to nespravedlivou kritiku. Jeho lidské gesto bylo některými spoluobčany ne zcela správně pochopeno, když hovořili o podpoře korupčního jednání. Na druhou stranu ale musíme připustit, že samo udělení milosti slečně Kadlecové se může takto jevit. Bezpochyby se ozvou hlasy říkající, že bývalá policistka vyšla ze svého provinění až příliš lacino. Proti tomu je ale možné postavit křesťanský princip odpuštění a nabídnout mladé ženě novou šanci. Jistěže ve smyslu známého biblického dovětku: Jdi a nehřeš více. Samozřejmě s vědomím toho, že každá milost je tak trochu nefér - viděno očima těch, kdo se dopustili stejného činu a udělena jim nebyla.

Zákon

Přesto je dobře, že milost mezi pravomoci hlavy státu patří. Nikdo totiž nevíme, jestli toto gesto znamenající štěstí v neštěstí nebudeme jednou sami potřebovat. Protože život dokáže být někdy hodně komplikovaný. A udělat to, co je navýsost lidské, tedy trestuhodnou chybu, může kdokoli z nás.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.