Jde hrát stolní fotbal poslepu? Interaktivní výstava přibližuje svět nevidomých

26. říjen 2023 10:23

Poznat různé druhy potravin jen podle chuti, určit předměty podle jen vůně, nebo číst jen pomocí prstů, to vše si mohou vyzkoušet návštěvníci výstavy v karlovarské krajské knihovně. Jmenuje se Vnímám, i když nevidím. Připravilo ji karlovarské TyfloCentrum a má podtitul Zažijte svět nevidomých ostatními smysly.

K exponátům patří například keramické hlavy s otvorem pro ruku. Uvnitř je možné nahmatat písmena a přečíst krátké věty. Podobně jako další předměty je vytvářeli žáci Základní umělecké školy v Sokolově.

Návštěvníky zaujme například desková hra představující stolní fotbal. Na herní ploše jsou drážky v podobě bludiště. Úkolem dvojice hráčů je dokutálet drážkou pomocí postrkování ukazováčkem svůj míč od své branky do branky soupeře.

Děti si mohou obléci stylizované figuríny, všichni pak třeba pustit kuličku do spirálovité drážky v Míse štěstí, vedoucí ke dvěma cílům. Jeden je označen slovem „Ano“, druhý „Ne“. Návštěvník si tak může položit otázku a zjistit, jaká bude odpověď. „Chtěli jsme, aby výstava návštěvníky, ke kterým patří i děti, také pobavila,“ poznamenala ředitelka karlovarského Tyflocentra Pavlína Lišková.

Výstava, rozdělená na hmatovou, čichovou a zvukovou část, měla premiéru ve Dvoraně ostrovského zámku. Teď je v krajské knihovně v Karlových Varech. „Chceme, aby se výstava Vnímám, i když nevidím, stala celostátní. Máme v zemi 14 TyfloCenter a doufáme, že expozici rozšíříme prostřednictvím krajských knihoven do celé republiky,“ plánuje Romana Svobodová z karlovarského TyfloCentra.

autoři: Josef Šorfa , nkr
Spustit audio