Jasné a srozumitelné pravidlo

2. říjen 2008

Na začátku tohoto týdne se do centra mediální pozornosti dostal karlovarský stavební úřad. V celostátní soutěži neziskové organizace Otevřená společnost, která hodnotila přístup úřadů veřejné správy k občanům, se umístil na absolutně nejhorším místě. Tématu se v poznámce Jasné a srozumitelné pravidlo věnuje Lubomír Stejskal.

Soutěž nazvaná Otevřeno x Zavřeno, pořádaná již pošesté, hodnotila míru vstřícnosti úřadů vůči občanům za období od loňského do letošního září. Posuzováno bylo několik kritérií, na prvním místě vstřícnost při poskytování informací. Nominovat mohl kdokoli jakýkoli úřad, o výsledku v kategoriích nejlepší a nejhorší příklady otevřenosti úřadů rozhodovala jednak odborná porota a letos poprvé také veřejnost pomocí internetu. Z tohoto základního sdělení je zřejmé, že výsledky projektu nemohou být považovány za zcela objektivní. Z jednoduchého důvodu: úřad, který nebyl nominován, nemohl být ani hodnocen.

čtenář, úředník

Přesto mají výstupy z této soutěže svůj význam, neboť vysílají důležitý signál o kvalitě práce alespoň některých úřadů či institucí. Je jistě smutnou skutečností, že skupině těch špatně pracujících vévodí karlovarský stavební úřad, který se letos stal držitelem hned dvou negativních ocenění: získal hlavní a současně první cenu - či přesněji anticenu - v oblasti přístupu k informacím. Tento verdikt není výsledkem internetového hlasování občanů, ale odborné poroty. Stavebnímu úřadu karlovarského magistrátu udělila nejvyšší počet záporných bodů za to, že jeho zaměstnanci opakovaně neposkytovali informace, třebaže tak byli povinni činit. Karlovarská radnice se ovšem brání tím, že problém je ve schizofrenních zákonech, které některé informace poskytovat povolují a současně zakazují.

Na druhé straně není tajemstvím, že stavební úřad v Karlových Varech měl už předtím potíže s vlastní dobrou pověstí. Dosud ale přicházela kritika především z médií. Tentokrát se k nim přidal hlas zastupující občanskou společnost. Věřme, že je dostatečně silný na to, aby všem úřadům, nejen tomu stavebnímu v Karlových Varech, znovu připomněl správné rozdělení pozic na šachovnici veřejného života. A to je zásadní poučení z celé věci, ukryté do jednoduchého a dobře srozumitelného pravidla: úřad je zde pro občana, nikoli občan pro úřad.

na úřadě
autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio