Jaro může začít! Hořící Moranu hodili v Bečově do Teplé

Příchod jara ohlásil v Bečovské botanické zahradě starý rituál. Při sobotním vítání jara tam průvod hodil zapálenou Moranu do řeky.

Průvod návštěvníků vedený dětmi z tanečního souboru Máječek z Krásna za zvuků písně zamířil po chodníčku vedoucím přes rybníček směrem k řece Teplé. Vepředu kráčel muž s loutkou Morany, kterou v připraveném ohni zapálil. Hořící symbol zimy pak hodil do řeky.

„Smrt plave po vodě, nový léto k nám jede, s červenými vejci, s žlutými mazanci,“ zpívaly děti z Krásna. Spolu s dalšími si v Bečovské botanické zahradě návštěvníky mohly zajezdit na loďkách po malém rybníčku, zasoutěžit si, poslechnout muziku a pohádku. Vítáním jara začala v zahradě letošní sezona, která kromě samotných návštěv zahrady, nabídne řadu dalších akcí.

„Kromě rostlin a výjimečných druhů dřevin tu máme také hřiště pro děti, rybníček s loďkami a pro zdatnější sportovce první českou bioferratu,“ poznamenal správce Bečovské botanické zahrady Jiří Šindelář. Jak doplnil, zahrada o rozloze devíti hektarů je původně jedna z nejvýznamnějších historických sbírkových zahrad v Čechách.

Vstup do areálu bývalého Beaufortského alpina, Rybniční zahrady a volnočasového areálu je možný vstupní brankou z ulice Tovární u výrobního areálu Elektro. Zahrada je u nádraží v Bečově nad Teplou, ovšem na druhé straně řeky.

autoři: Josef Šorfa , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio