Jana Kořínková: O zpívání z plných plic

4. červen 2012

Zpíváte si často? Aby vám lépe utíkala práce nebo z čiré radosti? A popláčete si rádi při smutné písničce? Pak si budete notovat s následujícím příspěvkem Jany Kořínkové. Nazvala ho "O zpívání z plných plic".

Jak jen to asi bylo. začali naši praprapředci nejdřív mluvit nebo zpívat? Kolébala paní neandrtálka maličkaté neandrtálče v náručí a k tomu broukala nějakou melodii? To už nikdo nezjistí. Bedřiška Koželuhová, sbormistryně Plzeňského dětského sboru, mi prozradila platnou teorii, že prý v prehistorických dobách lidé nejdříve melodií napodobovali ptáky a zvířata, zpěv se postupně stal součástí dorozumívání, projevů radosti a smutku, později kultovních obřadů.


Sama Bedřiška Koželuhová zpívala odmala. Měla štěstí na moc prima učitelky v mateřské škole, které s mrňaty připravovaly všechny možné programy, pohádky se zpěvem. Vděčným a dojatým obecenstvem byli samozřejmě rodiče a prarodiče. Pak ji vybrali do sboru složeného ze zpěvem nadaných dětí ze všech plzeňských mateřinek. Nechyběla ve sboru základní školy - zkrátka sborový zpěv ji provází celým životem, ať už jako součást zpívajícího tělesa nebo později jako sbormistryně. A od roku 2005 stojí tato drobná a křehká žena před přibližně sedmdesátičlenným Plzeňským dětským sborem, který si za víc jak tři desítky let své existence u nás i ve světě vysloužil velmi vysoké renomé.

Zkouška

Však ho teď čeká hodně náročný úkol. Na rok 2015, kdy se Plzeň stane Evropským městem kultury, připraví Mezinárodní festival pěveckých sborů, složených z dospělých zpěváků nebo mládeže. Sjedou se k nám ze všech evropských partnerských měst Plzně - slovenské Žiliny, německého Regensburgu, švýcarského Winterthuru, francouzského Limoges, belgického Liege. Už příští rok za nimi Plzeňský dětský sbor jako posel vyjede, oficiálně pozve a domluví festivalový program, společné skladby, zazpívá. Inu zpěv spojuje svět.

Nepojede s prázdnou. Členky a členové Plzeňského dětského sboru natáčejí DVD, na kterém v roli průvodců představují krásy a zajímavosti Plzně a to předají v partnerských městech. Plzeňská radnice ho rovněž bude používat k propagaci naší metropole.


Ze svého rozpočtu by samozřejmě přípravu festivalu pokrýt sbor nedokázal. Využívá proto grantu, který na tuto činnost získal a velice si váží, že mu byl přidělen - konkurence byla veliká a to nejen amatérských, ale i profesionálních kulturních institucí. Určitě důvěru nezklame.

Koncert

Plzeňský dětský sbor samozřejmě nežije jen přípravami na rok 2015. Přináší přece především radost svým zpěvem z plných plic na nejrůznějších pravidelných i mimořádných koncertech. V tomto školním roce jich dohromady bude úctyhodných třináct. Jen odzpívali úspěšný pravidelný vánoční koncert v plzeňském Pekle, už se chystali na stejně vyvedený obvyklý jarní koncert. Jejich sbormistryně Bedřiška Koželuhová svým svěřencům hodně rozumí, vyhledává jim stále nový, pestrý a přitažlivý repertoár. A tak součástí jarního koncertu byla pocta Michaelu Jacksonovi - s jeho písněmi, charakteristickým pohybem i oblečením členek sboru. Kluci ze sboru je doprovázeli, mají vlastní interní kapelu. Druhá část pak byla věnovaná lidovým písničkám z našich krajů a skladbě Emila Hradeckého.


Radost udělal Plzeňský dětský sbor i ve Všerubech, odkud dvě členky pocházejí- předvedl průřez svého repertoáru při oslavě 800. výročí založení. 11. června v 18 hodin pak nebude chybět při odhalování pamětní desky 70.výročí lidické tragédie v plzeňském Lochotínském parku.
A samozřejmě se už zase chystají na vánoční koncert, který tentokrát proběhne v plzeňském Velkém divadle. Jeho součástí bude mše od Přemysla Kočího a pak jako pokaždé překvapení. Předtím si ještě zapívají 16. prosince s Plzeňskou filharmonií. Z toho se také stala pěkná tradice.


Blíží se prázdniny, to se děti z Plzeňského dětského sboru samozřejmě rozutečou a budou si je užívat stejně jako jejich vrstevníci. Ale už teď se těší na poslední týden v srpnu, který vždycky prožijí na soustředění v krásném klášteře ve Svatém Jánu pod skalou na Berounsku. Zažijí spoustu legrace a přitom si zazpívají-samozřejmě z plných plic, protože je to hodně baví!

autor: Jana Kořínková
Spustit audio