Jana Kořínková: O znovuprobuzených kapličkách

17. prosinec 2012

Pravoslavní věřící přišli po válce na Tachovsko z Podkarpatské Rusi, která bývala součástí Československa. Totožné zvyky a "folklór" nezachovali, ale postupem doby spolu se svými potomky vytvořili novou tradici. Scházet se mohou v kapličkách, které si opravili. V nich, jak se dozvíte od Jany Kořínkové, oslaví i pravoslavné vánoce.

Před pár dny se stala dnes neuvěřitelná věc. Řidič plzeňské tramvaje s úsměvem nabral drobotinu z mateřské školy a o dvě stanice dále dokonce vystoupil ze své kabiny na chodník, aby se přesvědčil, že jsou všichni prckové i jejich učitelky v pořádku venku. No, není to obvyklé, bohužel. Že by to bylo adventem?

Zaplať Bůh, jsou i takoví lidé, kteří myslí na druhé po celý rok. Pravoslavná církev na Tachovsku má své fary také na výspě Plzeňského kraje v Milířích a Halži. S pár desítkami věřících vedenými knězem Eugenem Bakošem opravuje pátým rokem chrám i kaple. Začala s původně římskokatolickým kostelem svatého Petra a Pavla v Milířích, který pravoslavné církvi před čtyřmi lety daroval plzeňský biskup Radkovský. Pravoslavní věřící díky finanční pomoci halžské samosprávy opravili nejen věž, věžní hodiny a zvon chrámu, ale také kapličky v osadách Branka a Obora.

Kaple v Halži desítky let sloužila jako sklad sena a rozpadala se. Po opravě, na kterou přispěla obec půl druhým milionem korun, se tu konají pravoslavné bohoslužby, zní pěvecký lidový sbor Cherubíny a dětský sbor Anhely. V neděli devátého prosince se tady konal za velkého zájmu pravoslavných věřících i ostatních obyvatel z okolí vánoční koncert, jehož součástí byl živý betlém. Místním se nejdřív nelíbilo, že se za opravu z obecní kasy utrácí. Nyní se stavbou, která je součástí vesnického muzea,
pyšní.

Vánoční ikony v pravoslavném chrámu sv. Václava v Litoměřicích

Poblíž této kaple je zámecká hrobka rodiny rytíře Huga Landwehra z Wehrtheimu. Nad prostornou kryptou stojí další kaple v havarijním stavu. Oprava bude stát přes jeden milion korun. Farnost na ni v současné době shání peníze. Stejně tak jako na kompletní rekonstrukci sakristie v milířském kostele. Prostor by pak měl sloužit jako centrum pro věřící a v budoucnosti i další milířské občany.

Kdo jsou ti pravoslavní věřící, kteří žijí kromě Milířů a Halže ještě v Ctiboři, Horní a Dolní Vyšině, Brance, Oboře a Tisové? Je jich kolem dvou set a mají kořeny na Podkarpatské Rusi, která bývala součástí Československa. Do českého pohraničí se dostali ti staří v období jeho dosidlování po druhé světové válce. Totožné zvyky a "folklór" nezachovali, postupem doby však vznikla nová tradice, kterou se právě Eugen Bakoš snaží posílit a rozvíjet. Má radost, že přibývají mladí. Věnuje se obětavě každé ze svých oveček i znovuzrození církevních objektů. A to má ještě civilní zaměstnání - jen tak může uživit svou rodinu.

Někdo by mohl závidět, protože vánoce slaví dvakrát. Totiž i pravoslavné vánoční svátky začínají 24. prosince. Podle gregoriánského, tedy našeho občanského světského kalendáře, který praktikuje Římskokatolická církev a protestantské církve, ten posvátný den nastane přesně za týden. Pravoslavná církev ale používá juliánský kalendář, který je o třináct dní zpožděný oproti tomu běžnému. Řada pravoslavných farností však již přešla k tomu většinovému. Také ve farnostech, které Eugen Bakoš spravuje, je to rozdílné. V Halži, kde žije i jeho rodina, světí ten náš kalendář, v Milířích gregoriánský, takže tam Ježíšek chodí až den po našich Třech králích.

Ruce

Pokud byste chtěli poznat atmosféru pravoslavných vánoce, můžete zajet 23. prosince na třetí hodinu odpolední do Milířů. Bude se tam konat obdobný vánoční koncert, jako před týdnem v Halži. Zjistíte, že stejně jako kdekoli v křesťanském světě budou dospělí i děti zpívat ke slávě narození Jezulátka, které je symbolem víry a naděje.


autor: Jana Kořínková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.