Jana Kořínková: O Kačence a paní Ivaně, díky níž si zpívá

7. květen 2012

Dárci kostní dřeně jsou anonymní, přesto se při jedné slavnostní události mohou výjimečně seznámit s tím, komu dali naději na život. S jedním takovým příběhem se seznámíte v následujícím příspěvku. Jeho autorkou je Jana Kořínková.

Kačenka je veselá, tmavovlasá holčička s čokoládovýma očima. Na podzim půjde do první třídy. Hezky kreslí a moc ráda zpívá a tancuje. "No nedivte se, že si pořád zpívá, vždyť má moji krev!", říká Ivana Oblištilová z Mariánských Lázní, která dřív zpívala v plzeňské opeře. Kdyby jí před šesti lety nebylo, měl by Kačenčin příběh pravděpodobně smutný konec.


Když totiž bylo do té doby zdravé Kačence 14 měsíců, začala pokašlávat. Stav se rychle zhoršoval, skončila na dýchacích přístrojích. Po odebrání kostní dřeně se zjistilo, že batole mělo vážné onemocnění krve. V pražské motolské nemocnici padlo jasné rozhodnutí - je nutná transplantace kostní dřeně. To bylo třináctého června. A 23. srpna už tam byla Kačenka transplantovaná. Dárkyní kostní dřeně, vybranou z Českého národního registru, byla právě Ivana Oblištilová.


Pokračování příběhu má samé slunečné barvy. Kačenka se záhy stala k radosti svých rodičů opět živou, zdravou holčičkou, a ti věří, že to tak zůstane. Přes Český národní registr dárců kostní dřeně si anonymně, jak to pravidla určují, dopisovali s rodinou Oblištilových. A tak věděli, že Ivana se měsíc po odebrání dřeně vdala, narodil se jí chlapeček a pak holčička. Stejně tak se dárkyně dozvídala potěšující zprávy, že holčička, jíž darovala kostní dřeň, prospívá. Toužila ji však sevřít v náručí. Stejně jako rodiče Kačenky si nesmírně přáli jí z očí do očí poděkovat za životadárný čin.

Onkologické centrum Fakultní nemocnice Plzeň


Jen ve vzácných případech dovolí pravidla spojená s transplantací kostní dřeně seznámit pacienta s dárcem. Bývá tomu na každoročním slavnostním večeru Nadace pro transplantace kostní dřeně v pražském Obecním domě. Tehdy předávají patroni nadace, naše první dáma Livia Klausová a kardinál Miloslav Vlk ( a donedávna i třetí z nich herečka Jiřina Jirásková), ocenění těm dárcům z Českého národního registru, kteří svou dřeň darovali v uplynulém roce. Letos byl večer o to slavnostnější, že nadace i registr právě vzpomínají dvacet let od svého založení. V jeho závěru se objala paní Ivana s Kačenkou i její maminkou, představila jim svého Adámka a Adélku, ruce si podali oba tatínkové. Za chvíli, když skončila oficiální část, už z nich byl jeden veselý chumel.


Očividně dojatá byla i Livia Klausová. Je pyšná na to, jak si vede nadace, jejíž je patronkou. Ví, že za tím je obrovské úsilí desítek a stovek lidí,
protože na celém programu s velkým nasazením, zájmem a nadšením spolupracuje dvacet let desítka českých nemocnic. Stěžejní je samozřejmě skutečnost, že do Českého národního registru vstoupilo již přes 40 tisíc mladých českých lidí. Vzrůstá naděje, že pro nemocné s těžkými hematologicko-onkologickými chorobami se najdou dárci, jejichž tkáňové znaky se maximálně shodují a tak se zvyšuje pravděpodobnost jejich úplného uzdravení.


Český národní registr dárců spolupracuje aktivně na mezinárodní bázi. Krvetvorné buňky českých dárců zachraňují mnohé životy jak v Evropě, tak na druhé straně zeměkoule, stejně tak naši pacienti vděčí za svoje druhé narození dárcům z řady zemí světa.


V oboru hematoonkologie došlo v uplynulých dvaceti letech k obrovskému rozvoji. Hematologicko-onkologické oddělení plzeňské fakultní nemocnice, kde se transplantace kostní dřeně provádějí, se může prokázat jako jediné v zemích bývalého východního bloku významnými akreditacemi, jež zvyšují šanci pacientů na přežití.

Modernizovaný pokoj JIP pro transplantaci kostní dřeně


Primář Vladimír Koza je znám svou zarputilostí, se kterou prosazuje své plány a tak jim dává do vínku velkou šanci na uvedení do života. Teď je to projekt, o kterém hovoří jako o "Obláčku", nové Transplantační centrum, které by na střeše budovy nemocnice v areálu na Lochotíně měla postavit světově proslulá architektka Eva Jiřičná. Stát ani nemocnici nepřijde ani na korunu a přitom pak zůstane v jejím majetku. Nadace transplantace kostní dřeně s pomocí mnoha sponzorů, spolupracovníků z celé republiky, dokáže finance zajistit.

Známá je "sluníčková sbírka", řada kulturních akcí. Tuto neděli 13. května pořádá v Plzni, na zahradě svého zařízení U Pramenů, dětské odpoledne s divadelním představením, překvapením ze zoologické zahrady, prodejní výstavou dětských výtvarných prací, grilováním a občerstvením. Výtěžek půjde - jak jinak - na podporu programu, který navrací naději na život.

autor: Jana Kořínková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.