Jakmile napadne sníh a je posoleno, otřít psovi tlapky nestačí, nezbytné je omytí vodou

18. prosinec 2020

„Sůl se musí dokonale opláchnout. Většinou to páníčci dělají tak, že pejskovi ve vaně osprchují celý podvozek, tedy tlapičky a bříško,“ říká Eva Durasová, majitelka jednoho z plzeňských psích salónů.

Po sprše a osušení je dobré psovi tlapy ošetřit mastným krémem, jako jsou Indulona, Infadolan a jim podobné, abychom zabránili popraskání kůže. „V salonu pro psy nebo u veterináře dostanete i různé balzámy na tlapky. Jsou o něco dražší, ale velice účinné,“ ujišťuje odbornice.

Botičky psovi raději nedávat

„Potom co pejska poprvé obujete, je legrační a někdy až smutné, jak vyhazuje nohama na všechny strany a snaží se botiček zbavit,“ líčí Eva Durasová, „málokterý si na ně zvykne. Botičku na ochranu tlapky doporučuji v případě nějakého zranění, ale rozhodně bych psovi neobouvala všechny čtyři, když jde ven.“

Jestliže se pes proháněl v čerstvě napadaném sněhu a na chlupy se mu nabalily sněhové hrudky, nezbývá, než ho postavit do vany a rozpustit je vlažnou vodou. „Nic jiného s tím dělat nejde. Pro psa jsou tyhle sněhové kouličky hodně nepříjemné, snaží se jich nejrůznějšími způsoby zbavit a nedaří se mu to. Jejich vytvoření předejdete, pokud mu pořídíte obleček s dlouhými nohavičkami,“ radí zkušená chovatelka a majitelka psího salonu Eva Durasová.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio